Доступність посилання

ТОП новини

Українському академічному фольклорно-етнографічному ансамблю „Калина” – 25 років.


Леся Олійник Київ, 2 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Національній опері України фольклорно-етнографічний ансамбль „Калина” відзначає своє 25-ліття. Свій ювілей Ансамбль святкує концертом-виставою, що має назву ”На калиновому мості”. Оскільки цей колектив є одним із творчих осередків Київської державної адміністрації, ювілейний концерт відбувається під патронатом Київського міського голови.

Перші дні весни Ансамбль „Калина”, звичайно, зустрічає веснянкою. В його репертуарі є спеціальний обрядовий „Весняний” цикл. Ансамбль, який відзначає чверть віку, є по-своєму унікальним творчим колективом. Починався він з невеликого складу і виключно з фольклорного репертуару. За 25 років ансамбль зріс до великого пісенно-танцювально-інструментального колективу. Нині він об’єднує 90 артистів, яким під силу різні напрямки музичної творчості – і академічне мистецтво, і естрадна пісня, і хореографічні сценічні картинки, і обрядові дійства.

Всередині колективу діють ще два творчі гурти: це ансамбль солістів „Благовість” і естрадно-популярний гурт „Козацькі забави”. Але насамперед, „Калина” представляє багату і різноманітну фольклорну спадщину. Протягом чверть століття ансамбль освоює фольклорний простір багатьох регіонів України. Такий великий мистецький колектив здатен давати цілі вистави, що він з успіхом і робить. За чверть віку ансамбль створив власні вистави – ярмаркові дійства „Боричів тік”, народну драму „Чарівниця” і навіть фольк-шоу – оперу-гопак „Карась та султан” за оперою Гулака-Артемовського „Запорожець за Дунаєм”.

Жодне мистецьке дійство столиці України не обходиться без участі „Калини”. Справа в тому, що ансамбль є одним із небагатьох творчих осередків Київської міської державної адміністрації. Тому виступи „Калини” завжди можна побачити і почути в концертних залах і просто неба - на майданах, вулицях, парках. Пошукова і творча діяльність ансамблю відроджує народні обряди календарного та сімейного циклу. Це і истави „Весілля”, „Різдво”, „Обжинки”. З останніх таких виступів киянам запам’яталося велике мистецьке дійство „Водохреще”, що відбувалося на березі Дніпра. Ансамбль побував скрізь, де люблять народну творчість, йому аплодували на різних континентах. Його мистецьку майстерність відзначено на численних міжнародних конкурсах і фестивалях.

Шанувальники „Калини” і любителі фольклорно-етнічного мистецтва очікують побачити на ювілейній виставі справжній фейерверк музики, танцю, співу і сценічного дійства.
XS
SM
MD
LG