Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна наукова експедиція “Скіфія 2006”.


Богдана Костюк Київ, 1 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - З ініціативи Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації, Донецького і Запорізького університетів, влітку цього року степами Донбасу пройде міжнародна наукова експедиція “Скіфія 2006”. Вона об’єднає студентів і молодих науковців України, Чехії та Польщі.

Експедиція відбуватиметься у рамках наукових проектів Вишеградського фонду, який об’єднує Польщу, Словаччину, Чехію та Угорщину, і передбачає проведення моніторигну скіфських курганів студентами – майбутніми істориками, та викладачами українських, чеських і польських вузів. ЗА словами декана історичного факультету Донецького університету Петра Доброва:

“Ми зацікавлені у цьому (проекті). Будуть підключені наші провідні історики, археологи, які у нас працюють. Будуть також підключені до цієї справи наші аспіранти і докторанти. І це дуже цікаво, будемо разом працювати”.

Про маршрут експедиції розповідає директор Всеукраїнської молодіжної туристичної асоціації Олексій Черненко:

“Ми пропонуємо розпочати з унікального місця: це пам’ятка доби бронзи, яка знаходиться недалеко від Алчевська. Звідтіля планується перемістити експедиційний центр до Слав’янського району Донецької області де є чудові пам’ятки. Звідтіля експедиція переміщатиметься у бік півдня – заказник “Розівка” на межі Донецької і Запорізької області. Через кам’яні могили – Канат могила, Кам’яна могила – під Мелитополем. Звідтіля по Арабатській стрілці у бік Керчі, планується дві експедиційні стоянки – з боку півдня і з боку півночі від Керчі, там дослідження пам’яток культурної спадщини, рекреаційних зон. І звідти через гірські райони Криму – до історичного Херсонеса – Севастополя, де ми плануємо завершити маршрут на День Незалежності України, поділитися з широким європейським загалом результатом роботи”.

Українські учасники “Скіфії...” вважають, що проект має не лише науково-ознайомче, а і певне політичне значення – молодь різних держав шукатиме історичне коріння європейських народів, а українська побачить, що Україна - єдина. Петро Добров розповідає:

“У нас започаткована така конференція міжнародна, вона називається “Україна Соборна”. МИ першу конференцію провели в Івано-Франківську, другу – у Кам’янці-Подільському, третю – у Черкасах. Четверта буде у вересні місяці у нас в Донецьку. Люди розуміють, що у Донбасі народ дуже добре ставиться до західняків, що у нас Україна єдина, що не може нас ніхто розлучити. МИ – єдині, люди, що проживаємо в Україні, ми – українці”.
XS
SM
MD
LG