Доступність посилання

ТОП новини

Українські історичні енергоджерела.


Богдана Костюк Київ, 3 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Зростання цін на традиційні для української економіки енергоносії – газ, нафту, електроенергію – змусили населення звертатися до пошуків альтернативних джерел тепла і світла. Наша кореспондентка розповідає про дослідження і розробки у цій галузі фахівців Інституту технічної теплофізики Національної академії наук.

Як стверджує директор Інституту – професор Георгій Гелетуха, науковцям допомогла ... історія України. А саме – такий традиційний для українців вид опалення, як солома, і нині фахівці інституту здійснюють відповідні проекти на Київщині та Вінничині:

“Це, я вважаю, дуже перспективний напрямок на сьогодні для України. Вже котлів 5 в Україні вже працюють на соломі, при чому чотири котли данського виробництва, які встановлені більше чотирьох років тому. І за цей час показали рентабельність у використанні соломи в якості палива, навіть при старих цінах на газ. Після того одна з українських компаній купила ліцензію на виробництва котлів на спалювання соломи, і зараз ці котли вже є на ринку – українського виробництва. Вінниця – якраз про цей котел іде мова: він перший котел українського виробництва, який поставлений в Україні. такого типу котли призначені для спалювання соломи у вигляді тюків. Цей тюк завантажується у топку котла, спалюється, нагріває воду і вже вода іде по тепломережі для споживачів”.

Крім цього, Інститут технічної теплофізики працює по інших напрямках, що безпосередньо пов’язані з використанням альтернативних джерел та енергозберігаючих технологій. Професор Гелетуха розповідає:

“Це – реконструкція комунальної енергетики. Другий блок робіт – по утилізації теплоти вихідних газів з котельні, третій – це генератори, це використання одночасне виробництва теплоти та електроенергії”.

ЦІ та інші проекти допоможуть мінімізувати “шок” від подорожчання імпортованих енергоносіїв і сприятимуть розвиткові внутрішнього енергетичного ринку, - переконаний професор Гелетуха.
XS
SM
MD
LG