Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародна конференція Програми розвитку ООН “Розвиток і трансформація в Україні та СНД”.


Богдана Костюк Київ, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Нарікання опонентів помаранчевої влади на катастрофічне погіршення української економіки є сильно перебільшеними. Водночас країні не вистачає притомної економічної стратегії і сильної регіональної політики. Так вважають експерти ООН та Лондонської школи економіки, які обговорювали в Києві проблеми розвитку і трансформації України та країн СНД.

Експерти ООН та Лондонської школи економіки вважають некоректними заяви нинішньої української опозиції щодо значного погіршення соціально-економічної ситуації у державі. Говорить директор Регіонального центру ПРООН Бен Слей:

“Цифри, які я хочу вам продемонструвати, дозволяють стверджувати, що нинішній українській владі вдалося продовжити розпочаті раніше економічні реформи. Так, ми побачили позитивні зміни у системі оподаткування; прозору приватизацію заводу “Криворіжсталь”; скасування застарілих регуляторних положень. Але для успіху реформ треба, серед іншого, розробити довгострокову програму економічного розвитку України, спрямувати наявні ресурси у зростання інвестицій, пом’якшити шок від зростання цін на енергоносії і запровадити – якнайшвидше! - енергозберігаючі технології у виробництво і комунальне господарство”.

А координатор системи ООН в Україні Френсіс О’Доннел додав, що головним завданням України на поточний рік має бути завершення процесу вступу до СОТ.

ДО негативів економічної політики аналітик міжнародного валютного фонду Джефрі Френкс відніс уповільнення зростання Внутрішнього Валового Продукту, зростання інфляції, відсутність інвестиційної стратегії і програми розвитку регіонів.

Українські експерти, як виявилося, цілком свідомі прорахунків, які уповільнюють економічні реформи і призводять до соціальних ускладнень. Слово – представникові Національного банку України Ігореві Шумилу:

“Усі останні роки у нашій та інших країнах (СНД) тривав і триває перерозподіл власності. Він був у неймовірно великих масштабах, мав дуже різні наслідки для різних країн. Навіть використання тієї власності, яка залишилась у держави, теж є – у значній мірі - не на користь цього суспільства, а на користь тих людей, які є у правлінні”.

Провідний фахівець Міністерства економіки Вадим Піщейко зупинився на проблемах інфляції:

“Чи можливо втримати інфляцію у межах однозначної цифри в умовах суттєвих реформ, коли відбувається зміна структури економік? Чи не є ця інфляція певною платою за такі реформи? Я бачу, що багато країн пройшли теж через цей шлях. Що поки не закінчені внутрішні реформи – інфляція не була у межах однозначної цифри, а була у межах не набагато більших від десяти відсотків, як це тепер відбувається в Україні”.

І ще одне: економічно-фінансовий розвиток навпрост пов’язаний зі зрілістю чи навпаки, недозрілістю слабкість громадянського суспільства. Свого часу, коли Польща, Угорщина і країни Балтії починали шлях до ринкової економіки, громадяни цих країн, об’єднані в неурядові організації не тільки підтримали реформи, але й зробили їх незворотними.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG