Доступність посилання

ТОП новини

Кримський референдум про статус російської мови під загрозою зриву.


Володимир Притула Симферополь, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Кримський референдум про державний статус російської мови під загрозою зриву. Сьогодні прес-служба Прокуратури автономії повідомила, що прокурор Криму Віктор Шемчук звернувся до суду із позовом про визнання незаконною постанови Верховної Ради АРК “Про призначення республіканського (місцевого) консультативного референдуму”.

Під стінами Сімферопольської міськради сьогодні в обід - черговий пікет. Кілька десятків активістів Партії регіонів і Російського блоку вимагають від міського голови Валерія Єрмака негайно видати розпорядження, поклавши на сімферопольську територіальну виборчу комісію обов’язки з проведення референдуму про державний статус російської мови. Нагадаю, що рішення про це 22 лютого ухвалила Верховна Рада Криму. Однак, підготовка цього референдуму – уже під загрозою.

Комісії з його проведення досі не створені не тільки у Сімферополі. Кримська прокуратура одразу ж винесла протест на рішення парламенту автономії, а сьогодні її прес-служба повідомила, що прокурор Криму звернувся до суду із позовом про визнання відповідної парламентської постанови незаконною. Прокурор Віктор Шемчук також попросив суд зобов’язати відповідача утриматися від вчинення дій щодо виконання зазначеної постанови. Окрім цього, прокурор опротестував дії заступників голови Верховної Ради Криму Василя Кисельова і Володимира Закорецького щодо зобов’язання міських голів та голів районних рад забезпечити безумовне виконання неконституційної постанови парламенту автономії. І цей протест прокурора призупинив дію опротестованого акту.

Зрозуміло, ініціатори рішення про референдум із цим не згідні. Каже активіст партії “Російський блок”, депутат Сімферопольської міськради Володимир Блінов: “Прокурор Криму діє за принципом політичної доцільності, за тією командою, що дали зверху. Йдучи на цей крок, Верховна Рада Криму ретельно юридично проаналізувала ухвалене рішення. Адже початок цьому був закладений не за два дні чи за тиждень до розгляду цього питання, а ще у грудні минулого року, коли ми ініціювали збір підписів за проведення цього референдуму. Юридично тут все витримано. Що ж до рішення прокуратури, то ми знаємо, як реагують органи, які покликані дотримуватися чинного законодавства. У цьому випадку ми і наші юристи вважаємо, що для протесту прокурора немає підстав”.

Ще одна перешкода на шляху ініціаторів референдуму – відсутність фінансування. Сьогодні на прес-конференції у Сімферополі кримський прем’єр Анатолій Бурдюгов заявив, що це “проект, який не можна реалізувати”: “Цей референдум неможливо провести. Чому? А тому, що у бюджеті не це не закладені кошти. І часу для організації технічного забезпечення – приміщень, людей, грошей – залишилося дуже мало, що не дозволяє це зробити. І третє – саме питання не врегульоване”, - заявив Анатолій Бурдюгов, маючи на увазу не тільки те, що у питанні для референдуму: “Ви за надання російській мові статусу другої державної мови?” не вказано територію, де проводитиметься референдум, але й – згаданий протест прокурора.

Додам, що минулого тижня керівник Секретаріату Президента України Олег Рибачук заявив у Сімферополі, що глава держави не підіграватиме політикам - ініціаторам референдуму і не видасть указ про його скасування. Мовляв, ці діячі й так не зможуть організувати проведення референдуму.
XS
SM
MD
LG