Доступність посилання

ТОП новини

Відомий у світі шахіст Гаррі Каспаров виступає за «мирний демонтаж «путінського режиму».


Петро Кагуй Прага, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Цими днями у Москві співголови «Всеросійського громадянського конгресу» Гаррі Каспаров, Людмила Алєксєєва та Георгій Сатаров оприлюднили звернення до парламентів семи держав – членів так званої «Великої вісімки».

«Зараз у Росії панує авторитарний режим, який веде країну у прірву», - мовиться у документі. І, на думку авторів звернення, згортання демократії відбувається за «мовчазної згоди і потурання урядів провідних держав».

Не бракувало гострої критики і в ексклюзивному інтерв''ю Радіо «Свобода» одного зі співголів «Всеросійського громадянського конгресу», відомого у світі шахіста Гаррі Каспарова.

Гаррі Каспаров: «Ми взагалі вважаємо, що неправомірно використовувати термін «Велика вісімка», тому що G-7 завжди означала сім найрозвиненіших індустріальних демократій світу. Ну, про індустріалізацію ми говорити не будемо, а що стосується демократії у Росії – то точно, навіть близько немає тих мінімальних стандартів, котрі потрібні для входження до такої елітарної організації. І ми закликаємо парламенти країн «Великої сімки» звернути увагу на те, що їхні лідери погодилися взяти участь у саміті у Санкт-Петербурзі, ризикуючи перетворитися у бенефіс Путіна. Путін явно збирається використати цей захід, фарсовий захід, для того, щоб оправдати повзучий конституційний переворот, що триває. Фактично, у Росії вже скасовані демократичні гарантії і мало сумніву залишається в тому, що влада готується до чергових змін, завданням яких буде – якщо не увіковічнити, то пролонгувати на невизначений термін владу Путіна і його поплічників».

Співголову «Всеросійського громадянського конгресу» Гаррі Каспаров знають у світі, насамперед, як відомого шахіста. А в Росії нині він здобув також репутацію одного із найбільших опонентів та критиків влади Володимира Путіна.

В інтерв’ю Радіо “Свобода” Гаррі Каспаров поділився своїми міркуваннями і щодо нинішніх опозиційних сил у Росії.

Гаррі Каспаров: «Сьогодні головна проблема опозиційних сил Росії - вже не ідеологічна. А здатність тих, хто називає себе опозицією, відмовитися від принципу будь-яких домовленостей із Кремлем. Із погляду Об''єднаного громадянського фронту, який я очолюю, необхідно сьогодні говорити про з’єднання зусиль усіх представників - як правих, так і лівих політичних партій, організацій. Для того, щоб протистояти «путінській диктатурі» і виконати ціль, нашу головну ціль - демонтаж, мирний демонтаж «путінського режиму». Це не виключає, звичайно, спроб об’єднання політичних сил, як на правому, так і на лівому флангах для створення більш потужних політичних утворень, особливо це стосується так званого «право-ліберального флангу». Я вважаю, що ці процеси потрібно розглядати зараз вкупі. Головне завдання тепер - це формування єдиного опозиційного фронту, який міг би вирішити завдання висунення на президентських виборах чи на тому, що замінюватиме ці вибори в Росії, єдиного опозиційного кандидата».
XS
SM
MD
LG