Доступність посилання

ТОП новини

Ситуація з правами людини в Іраку за даними “Емністі Інтернешнл” залишається “жахливою”.


Василь Зілгалов Прага, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У оприлюдненому на початку цього тижня звіт “Емністі Інтернешнл” йдеться про те, що щонайменше 14 тисяч осіб перебувають у ролі «затриманих багатонаціональними силами в Іраку». Тисячі людей тут стали заручниками брутального беззаконня, без будь-якого юридичного захисту, багато з них закінчують своє життя під насильством і тортурами в ув’язненні, що є «кричущими порушеннями міжнародних законів», йдеться в оприлюдненому звіті. Представники військових сил США стверджують, що всі затримані в Іраку перебувають під дією міжнародних конвенцій та іракських законів, Багдад же поки-що не коментує ті жахи, котрі описані в звіті “Емністі Інтернешнл”.

Свавільні арешти. Продовження утримання під вартою баз рішення суду. Жалюгідне утримання. Тортури. Те, про що пишуть автори звіту “Емністі Інтернешнл”, є картиною не часів диктатора Іраку Саддама Хусейна, а реальністю нинішніх днів цієї країни. У останньому звіті, названому "По той бік Абу Ґрейб: затримання і тортури в Іраку", “Емністі Інтернешнл” зосереджує увагу на умовах затриманих в країні від часу скандалу зі зловживаннями в іракській в’язниці Абу Ґрейб.

Всі, хто знайомився зі звітом, кажуть, що його страшно читати. “Емністі” стверджує, що всі обіцянки та гарантії, як з боку командування США в Іраку так і з боку влади в Багдаді, щодо перегляду справ затриманих після скандалу в Абу Ґрейб «залишилися порожніми словами». Правозахисники згаданої групи вважають, що ситуація в Іраку «жахлива». Згідно з офіційною статистикою багатонаціональних сил в Іраку, близько 14 тисяч іракці перебувають у затриманні і зосереджені в чотирьох місцях країни під основним наглядом з боку військових США. Багато із цих людей терплять ув’язнення місяцями, а то й роками , без суду, без захисту у повному невіданні , що їх чекає.

Карстен Юрґенсен, один із авторів звіту, каже з цього приводу:

«Коли ми ознайомлюємося з тим, як утримують цих людей, переважно під контролем американських сил, ми занепокоєні, що ці особи затримуються без належної процедури. Вони затримуються з порушеннями міжнародних правових стандартів. Упродовж перших двох місяців затримання вони не мають ні доступу до адвокатів, ні до своїх родин. Вони не зверталися до суддів, до суду. Замість того, вони перебувають під контролем американських військовиків та іракських офіційних осіб, котрі вирішують самі і продовження термінів утримання. Чимало з цих тисяч людей - якраз ті, хто були затримані напередодні передачі влади влітку 2004 року і їм навіть не визначені часові рамки їх ув’язнення».

“Емністі Інтернешнл” збирає свідчення про затриманих в Іраку з багатьох джерел – від колишніх затриманих , від родин затриманих, від адвокатів, з судових установ. Цей звіт насичений свідченнями з перших рук, з доповідей іракської влади про призначення тортур затриманим в’язням. Колишні затримані розповідають про ланцюги, на які приковані до стель камер в’язні, про застосування електрошоку, батогів. Інші розповідають про опіки вогнем, про задушення, побиття допитуваних, погрози сексуального насильства. І про багато, багато подібних брутальних загроз йдеться у змісті цього звіту, у тому числі, й за інформаціями колишніх в’язнів. Представники “Емністі Інтернешнл” стверджують, що якби б місцеві суди були більш відповідальними щодо цих скандалів, то й військове командування в Іраку не закривало б очі на такі кричущі факти знущань над тисячами безправних людей.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG