Доступність посилання

ТОП новини

Одеська юракадемія проти присвоєння вулиці імені юриста Сергія Варламова.


Петро Каландирець Одеса, 6 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - В Одесі відтепер буде вулиця на честь викраденого і вбитого у 1998 році юриста, колишнього начальника юридичного управління міськвиконкому Сергія Варламова. Вона замінить попередню назву - „Піонерська”. Саме на цій вулиці розташована Національна юридична академія.

Прохання щодо перейменування вулиці Піонерської на вулицю Сергія Варламова подали до міськради керівники 19 політичних партій і 17 громадських організацій.

Пропозицію схвалили спочатку учасники виконкому міськради, а 6-го березня за затвердження відповідного рішення проголосували 64 депутати Ради.

Не обійшлося і без скандалу.

Дочка колишнього голови ЦВК, ректора Національної юридичної академії Сергія Кивалова - член фракції Партії регіонів Тетяна Кивалова заявила про те, що дитяче містечко „Комінтерново”, понад 1500 студентів та працівників Юракадемії, 600 мешканців вулиці Піонерської „є проти зміни її назви”.

Ще один депутат від фракції “Регіони України” наполягав, щоб депутати заслухали виступ представників професорсько-викладацького складу юридичної академії. Щоправда, до сесійного залу працівники академії увійшли вже після ухваленого депутатами рішення.

Подив з приводу поведінки представників фракції Партії регіонів та професорсько-викладацького складу юридичної академії висловив у своєму виступі присутній на сесії батько Сергія Варламова:

„Коли вони говорили про спільні збори викладачів і студентів, про збір підписів – я відчув подих минулого, яке, як я думав, вже пішло у небуття. Мені соромно за цих викладачів і дуже шкода студентів, які голосували. Дивно, що навчальний заклад, який готує юристів і мав би бути зацікавлений у підвищенні власного авторитету, виступає проти зміни назви вулиці на честь саме знаного в місті юриста”.

Вже після проведеного голосування представники Партії регіонів зробили нову спробу ініціювати переголосування. Почувши відмову професор Юрій Оборотов з Національної юридичної академії вигукував у сесійному залі міськради: „Ганьба!”

За словами Одеського міського голови Едуарда Гурвіца, події навколо зміни назви вулиці Піонерська „зі спробою участі групи шанованих вчених, мені здається, можуть викликати лише два почуття: відразу і жалість до цих людей. До цього питання ми повертатися не будемо, бо вже голосували”.

У часи виборчих баталій 1998 року жертвою найманих кілерів ледве не став тодішній головний редактор газети „Слово” Леонід Капелюшний. Лише випадковість врятувала його життя. Леонід Капелюшний добре знав Сергія Варламова.

На його думку, „у поведінці ректора Одеської національної юридичної академії Сергія Кивалова, нащадків червоної професури немає нічого дивного. Немає нічого незрозумілого і у поведінці тих студентів, про яких згадала на сесії Тетяна Кивалова.

Моральний клімат у цьому навчальному закладі формується не директивами Міністерства юстиції, а професорсько-викладацьким складом. Це перше.

Сергій Кивалов і очолювана ним професура – це абсолютні антиподи Сергія Варламова.

Ми маємо зрозуміти, що йдучи на лекції, ці професори і їхній ректор будуть почувати себе не просто дискомфортно. Це для них цілком несумісні способи життя.

Сьогодні на сесії були представлені підписи мешканців колишньої вулиці Піонерської, професорів та судентів юракадемії. Ви уявіть собі, який рівень аморальності має бути у душах людей, якщо вони ходять і виконують таку роботу. Вони ностальгують не по вулиці Піонерській. Вони втратили право говорити від імені піонерів тоді, коли Сергій Ківалов разом з Русланом Боделаном привласнили землі дитячого містечка „Комінтерново”. Вони навіть пам”ятник цим дітям пересунули, щоб він не заважав їм ходити і не нагадував, що вони привласнили чуже.

Я думаю, що депутати міськради були не до кінця послідовними. Взагалі, слід було ухвали рішення про присвоєння імені Сергія Варламова юридичній академії і звернутися до Міністра освіти, щоб він нарешті усунув Сергія Кивалова з посади ректора, який виховує майбутніх правників”.


Разом із Сергієв Варламовим наприкінці 90-х років в юридичному управлінні працював Дмитро Іванов. Події на сесії міськради 6 березня його шокували.

„Справа у тому, що Сергій Варламов вчився у багатьох професорів, а з деякими навіть співпрацював. Кому як не професорам відома кваліфікація Варламова і його роль у справі захисту, становлення місцевого самоврядування…”, - сказав Дмитро Іванов.

Серед тих, хто підтримав рішення про перейменування вулиці Піонерської на честь юриста Сергія Варламова був і депутат міськради Борис Литвак:

„Події на сесії 6 березня довели, що в інтереси чиновників від влади, усунутої від керма після виборів 2006 року, не входило розкриття резонансних злочинів в Одесі і покарання вбивць Сергіі Варламова та Ігоря Свободи”.
XS
SM
MD
LG