Доступність посилання

ТОП новини

У Придністров”ї утримують порожні вантажівки з українськими номерами.


Петро Каландирець Одеса, 7 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Поблизу села Кучурган, Роздільнянського району Одещини – на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону - стоять кілька десятків вантажних автомашин. На кордоні самопроголошеної республіки ще з неділі утримують навіть порожні вантажні автомашини з українськими номерами.

Ситуація явно напружена. Хоча українські прикордонники стверджують, що вона є контрольованою.

"Вжито всіх заходів для того, щоб не був перекритий рух транспорту. У обидва напрямки вільно їздять усі легкові автомашини. З пасажирськими автобусами теж проблем немає. Вантажні машини, які Придністров''я не пускає на свою територію, ми поставили таким чином, щоб вони не перекрили рух" ,- повідомив командир українського прикордонного загону.

Вантажні машини з номерами України, Молдови, Німеччини та Латвії стоять на кордоні ще з ночі з суботи на неділю. Водії наголошують, що придністровська сторона ніяк не коментує причин їхнього кількаденного утримування:

"Що відбувається? Забрали документи і стоїмо усі. Навіть порожні машини, які мали б випускати, утримують тут. З неділі стоїмо тут. Вони кажуть, що Україна не пускає нас додому. Україна пускає - це тут нас не пускають..."

Ще один водій - киянин Володимир розповідає: „Приїхав ще в ніч з суботи на неділю. Пройшли українську митницю. Виїхали на нейтральну територію. Придністровці взяли у нас документи. Після цього сказали - все, стійте і очікуйте особливого розпорядження..."

Митники самопроголошеної республіки відмовилися пояснити кореспондентові радіо "Свобода" причини утримування на кордоні порожніх вантажівок з українськими номерами.

"Нам немає що вам сказати. Звертайтеся до відповідних служб у Тирасполі", - заявив службовець придністровської митниці, який не побажав представитися.

На кордоні невизнаної республіки вже кілька днів стоять два намети, у яких цілодобово перебувають учасники акцій протесту. Вони протестують проти введення в дію спільної українсько-молдовської декларації, згідно з якою вантажі, котрі перетинають український кордон, мають проходити митне оформлення в Молдові. Протестувальники вважають це "економічною блокадою". Серед них вирізняються кілька десятків молодих людей, які називають себе учасниками придністровсько-молдовського збройного протистояння 1990-х років.

Вони заявили, що готові до безстрокових акцій протесту, повного перекриття руху транспорту на кордоні з Україною у разі ігнорування їхніх вимог, зокрема, "відновлення перетину кордону з Україною без митного контролю з боку Молдови".

Мешканка одного з наметів Людмила Денісова каже: "Ми і без цього жебраки, практично помираємо від голоду. Ми отримуємо нетакі пенсії, як в Украіні чи Росії. У нас оголошена блокада з Молдовою. І тепер ще з Україною. Виходить так, що нам перекрили горлянку..."

Цілодобово біля наметів чергують представники "Радіо ПМР". У Тирасполі оголошено про створення так званого Антиблокадного комітету. Комітет ініціював розміщення наметів з учасниками акцій протесту вдовж автотраси неподалік міста Бендери.
XS
SM
MD
LG