Доступність посилання

ТОП новини

Рік після смерті Масхадова, а кінця війни у Чечні не видно.


Василь Зілгалов /images/photo/Mashadov.jpg Прага, 8 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 8 березня 2005 року російські засоби інформації повідомили про смерть Аслана Масхадова, колишнього полковника Радянської армії, котрий очолив чеченський рух опору в 1994-96 роках, а в січні 1997 році був обраний президентом Чечні. Обставини його загибелі не зрозумілі до сьогодні. Смерть Масхадова не зупинила конфлікт у республіці. Більше того, він поширився на весь Північний Кавказ.

В січні 2005 року, за кілька тижнів до своєї загибелі, Масхадов у односторонньому порядку проголосив одномісячне припинення воєнних дій і віддав відповідний наказ силам опору , котрі були йому підпорядковані. Цей наказ, як засвідчує тодішній речник Аслана Масхадова Умар Ханбієв, був виданий свідомо як жест доброї волі і свідчення, що більшість сил опору в Чечні підкорялися йому. У той же час Масхадов, висловлюючи пропозиції Москві для проведення переговорів з метою закінчення конфлікту, зосередив увагу на двох ключових проблемах – гарантіях безпеки для чеченського народу і зобов’язаннях визнати російські інтереси на Північному Кавказі.

У своєму останньому інтерв"ю перед смертю Масхадов сказав, що президент Володимир Путін абсолютно не був поінформований про реальний стан речей в Чечні:

"На моє глибоке переконання Путін далекий від реалій про те, що дійсно відбувається в Чечні. В армії є узаконена практика доповідати те, що хоче почути від тебе твій начальник. І мабуть, така практика існує і в російських спецслужбах".

Масхадов не втомлювався стверджувати, що коли всі хотіли змін, то необхідно було провести зустріч віч-на-віч між ним і Путіним, котра могла стати справжнім фундаментом змін:

"Ми пропонували і пропонуємо, що досить тридцять хвилин чесного діалогу віч-на-віч, щоб зупинити цю війну. Щоб пояснити президенту Російської федерації, чого взагалі хочуть чеченці. Я переконаний, що він і цього не знає. І також почути з уст Путіна - чого він хоче, чого хоче Росія в Чечні".

Але російські офіційні особи з оточення Путіна відкидали можливість таких переговорів. Зокрема, представник президента Росії у Південному федеральному окрузі Дмитро Козак сказав у лютому 2005 року, що переговори з Масхадовим , котрий, на його думку, давно втратив контроль над ситуацією, недоречні.

Про подібну позицію заявляли й депутати, повноважні особи, з Держдуми Росії.

Хоча чимало спостерігачів кажуть, що Росія могла скористатися пропозиціями про переговори, щоб прибрати його. Спадкоємець Масхадова Абдул-Халім Садулаєв заявив людям в Чечні восени 2005 року, що їхнього лідера заманили для переговорів і обдумано вбили. Є навіть твердження про ніби-то гарантії російської влади, котрі були дані Масхадову через представника ОБСЄ в Грозному, шведського дипломата Тіма Ґулдімана. А далі в пресі цитувалися слова неназваного спільника Масхадова про те, що служба безпеки Росії полювала за чеченським главою і ліквідувала його, перехопивши телефонні переговори і текст послання до Ґулдімана. Хоча офіційних підтверджень цього до сьогодні немає. Масхадов був законно обраним президентом Чечні, що змушена була визнавати й Москва. Як вважають чимало експертів, з його смертю був втрачений шанс пошуку мирного врегулювання чеченської проблеми і конфлікт після цього поширився на терени всього Північного Кавказу.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG