Доступність посилання

ТОП новини

Українські потяги і вантажні машини далі змушені оминати Придністров’я.


Петро Каландирець /images/photo/vagon.jpg Одеса, 8 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На минулому тижні було введено в дію положення українсько-молдовської декларації, згідно з якою всі вантажі, що перетинають українсько-молдовський кордон, мають пройти митне оформлення в Молдові. Керівництво невизнаної республіки у зв''язку із цим звинуватило Україну в економічній блокаді. Водночас, практично заблоковано рух вантажних потягів через територію Придністров''я .

Пасажирські потяги з України вже кілька днів змушені оминати залізничну гілку Бендери-Кучурган. Тим часом, у самопроголошеній Придністровській республіці вже майже тисяча залізничників залишаються без роботи. На станції Рибниця стоїть 51 завантажений вагон з продукцією молдовського металургійного комбінату та інших місцевих підприємств. Сьогодні у Тирасполі на мітинг зібралися придністровські залізничники. Вони ухвалили звернення до Президента та голови уряду України з вимогою скасувати нові митні правила.

Місцева влада очікує і енергетичну кризу. З 12 енергоблоків Молдавської гідроелектростанції працює лише один. Якщо місцеві підприємства припинять роботу - гідроелектростанція може повністю зупинитися. "Це буде катастрофою для нас. Така зупинка загрожує дестабілізацією енергосистем Молдови і України" - каже представник адміністрації електростанції.

Як відомо, значна частина Одеської області отримує електроенергію саме завдяки Молдовській гідроелектростанції.

Народний депутат України Юрій Діденко, який спілкувався з українськими прикордонниками, митниками та водіями українських вантажівок, котрих вже кілька днів утримують на території самопроголошеної республіки, обурений поведінкою придністровськоі сторони

Юрій Діденко: "З боку керівників України необхідно провести переговори у зв’язку з ситуацією на кордоні. Зрозуміло, що Придністров"я саботує ухвалені Україною та Молдовою митні правила. Якщо Придністров"я на це погодиться, вони втратять проголошений незалежний статус. Є великий задіяний корпоративний інтерес, у першу чергу, кримінального характуру. Вони будуть робити все щоби саботувати і створювати перешкоди на кордоні".

Народний депутат України Юрій Діденко вважає, що Україна спільно з європейським співтовариством має "не здавати нинішніх позицій у відповідь на саботаж з боку невизнаної республіки".

Тим часом, до Тирасполя прибула російська делегація на чолі з послом з особливих доручень Михайлом Каминіним.

До складу делегації входять представники Ради Безпеки Росії, апарату уряду та інших відомств.

"Поїздка викликана тим, що після запровадження нових правил переміщення товарів через кордон з Україною - ситуація у Придністров''ї значно ускладнилася і викликає занепокоєння", - каже Михайло Каминін.

Керівник невизнаної ПМР Ігор Смірнов спілкуючись у Тирасполі з пресою заявив, що не бачить потреби у продовженні переговорів з Молдовою.

"Ми вважаємо такі переговори безкорисними. Придністров''я неодноразово заявляло про те, що є готовим до переговорів на рівних, але не під тиском”, говорить пан Смирнов.

Переговори щодо врегулювання 15-річного конфлікту поновилися наприкінці минулого року. Тоді до посередників - Росії, України та ОБСЄ - у якості спостерігачів приєдналися і Сполучені Штати Америки. Ігор Смирнов каже, що "Тирасполь готовий співпрацювати з посередниками в переговорному процесі", але "складно очікувати результативних переговорів в умовах, коли Україна, один з посередників, відкрито стала на бік Молдови".

Між тим, як йдеться у повідомленні МЗС України, метою запровадження нових митних правил, є "нормалізація міжнародної торгівлі та інтеграція придністровського бізнесу в легальне правове поле".

Зараз на усіх пунктах придністровської ділянки кордону з Україною тривають акції протесту прихильників влади невизнаної республіки. Вони вимагають відмови від запроваджених на початку цього тижня митних правил.

Для обговорення ситуації на придністровській ділянці молдавсько-українського кордону в Києві і Тирасполі будуть створені відповідні комісії. Такої домовленості досягнуто під час телефонної розмови Президента України Віктора Ющенка з лідером невизнаної республіки Ігорем Смирновим.
XS
SM
MD
LG