Доступність посилання

ТОП новини

Новий російський закон про національну політику викликав протести у національних меншин Росії.


Василь Зілгалов Прага, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 9 березня минув термін обговорення в місцевих парламентах суб"єктів Російської Федерації проекту закону "Про основи державної національної політики". Намагання політиків з Держдуми Росії дати у цьому документі чітке визначення національної ідентичності росіян викликало хвилю протестів в регіонах, особливо в Татарстані, де не лише виступили проти цього проекту закону, а й попередили, що ухвалення його у думській редакції призведе до міжнаціонального розбрату в Росії.

Проект закону Російської Федерації " Про основи національної політики" був розроблений групою депутатів Держдуми і розісланий 14 лютого в регіони для обговорення в парламентах суб"єктів Федерації і висловлення офіційного ставлення до проекту не пізніше, ніж до 9 березня. Ідея законодавчого зміцнення керівної ролі росіян, котра, як головна в цьому проекті викликала серйозні протести в регіонах, особливо в Татарстані. Хоча намагання "посилити роль росіян, як титульної нації" в Росії не нова, її сьогоднішню законодавчу реанімацію приписують президенту Володимиру Путіну, котрий вважає, що росіяни і Росія повинні краще відчувати, хто вони насправді є. В проекті нового закону наголошується, що російський народ "забезпечує об"єднання країни і посилення вертикалі влади". В чому спостерігачі не виключають своєрідне бачення Кремлем нової, сильної Росії, могутність котрої ,зокрема, базується сьогодні на нафті і газі. Особливо гострі протести викликав цей проект у Татарстані, республіці, котра ще з кінця радянських часів виношувала плани широкої автономії, а то й повної державності.

3 березня Комітет з питань культури, науки і національних питань Держради Татарстану проголосував за відхилення згаданого проекту закону. Ось що сказав Радіо “Свобода” з цього приводу Фоат Ґалімулін, колишній депутат республіканського парламенту з Казані:

"Ми вже пережили фантастичний експеримент зі створенням радянського народу за часів СРСР. І нині знову ми маємо плани творення російської нації. Я розглядаю цей закон, як провокаційний у своїй основі і думаю, що він повинен бути, звичайно, відхилений".

Багато депутатів з Татарстану вбачають суперечність цього проекту з Конституцією РФ, в якій сказано, що всі громадяни країни рівні, незалежно від нації і віросповідання, а в проекті Держдуми Росії йдеться про фактичне закріплення панівної ролі лише одного російського народу. Наприклад, заступник голови згаданого вже комітету Держради Татарстану Туфан Мінуллін вважає:

"Це дуже підступний закон. Тут нібито захищається російський народ, а по суті це направлено проти російського народу. Російському народові висловлюється нібито якийсь комплімент, а через це протиставляються всі інші народи. Потім там є особливо страшна стаття, що російський громадянин зобов"язаний знати російську мову. Що це означає "зобов"язаний"? Якщо я не знатиму , то мене що – посадять?"

Проти цього законопроекту висловилися представники інших меншин, зокрема, відомий політик Руслан Хасбулатов, а також і деякі депутати Держдуми. Так що навряд чи Кремлю вдасться, як вважають чимало експертів, реанімувати "російську національну ідею".

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG