Доступність посилання

ТОП новини

Адмінресурс – річ тонка.


Геннадій Сахаров /images/photo/Dnipropetr_election_09.03.06.jpg Дніпропетровськ, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У Дніпропетровську проведена друга пресконференція правозахисного об’єднання громадян “За чесні вибори”.

Адмнресурс – річ дуже тонка. Днями підчас дебатів між кандидатами на посаду міського голови Дніпропетровська кандидат від блоку Лазаренка поскаржився на неможливість розмістити агітаційні матеріали на лайтбоксах. Другий кандидат, його суперник Іван Куліченко, міський голова Дніпропетровська, котрий балотується на другий строк головування, сказав – “А чому ви до мене не звернулися? Приходьте, я викличу власників тих рекламних фірм і ми це питання вирішимо". І таки вирішили – за два дні виборча реклама пана Біжка на лайтбоксах з’явилася. Хіба це адмінресурс? - Чистої води братня допомога.

9 березня обласним об’єднанням громадян “За чесні вибори” проведена пресконференція на тему того ж таки адмінресурсу. Журналістам були продемонстровані три відеоролики. Перший про те як у районах області підчас проведення флюорографічного обстеження сільського населення впрост у пересувній флюорографічній установці ще неодягненим після флюорографії громадянам роздавалися агітаційні матеріали Соціалістичної партії України. Пересувний флюорограф належить обласній лікарні імені Мечникова, головний лікар якої Василь Павлов є третім у списку кандидатів до обласної ради від СПУ. Така медично-агітаційна активність зацікавила активістів об’єднання “За чесні вибори” і згодом вони завітали до самої лікарні, де у регістратурі побачили ті самі агітаційні матеріали Соціалістичної партії, які реєстратори пропонували хворим, що прийшли на прийом і де зняли другий відеоролик.

Заступник головного лікаря Катерина Духовенко взяла провину у розповсюдженні у медичній установі агітаційних матеріалів медичним персоналом на себе. Відбулася розмова між головою об’єднання “За чесні вибори” Олександром Табацьким, його заступником Олександром Зябловим і пані Духовенко:

Катерина Духовенко - “Це мабуть просто моя недоробка. Тут Павлов ні при чому. Він зараз у відпустці. “

Олександр Табацький – "Ви знаєте, справа у тому що це вже не перша недоробка лікарні імені Мечникова. Машина, рентгенодіагностичний пересувний кабінет -–це ваша машина?”

К.Д. – “Так, це наш підрозділ.”

О.Т. – “Ваш підрозділ. Вони теж їздили і ми саме це мали на увазі коли люди нам повідомляють з усіх районів області, вони їздили і роздавали отаку от газету “Вогні Придніпров’я”. Ви теж не знали що вони це робили?”

К.Д - “Ні, ви знаєте, виходить так що я його (Павлова) підводжу зараз. Мені б не хотілося щоб... Давайте я вам поклянуся що більше нічого подібного не буде.”

Олександр Зяблов – “А минулого разу хто підвів?”

О.Т. – "Справа у тому що це вже перетворюється на систему. Ми уважно відстежуємо...”

К.Д. – “Я вам обіцяю що більше ніщо подібне не повториться. Я прошу вас більше цим не....”

О.Т. – “Ви ж розумієте, справа у тому що замовчати цей факт ми не можемо. “

К.Д. - “Ну якщо я вас прошу замовчати його. Ми ж люди. І нормальні. Ну, як вам сказати. Я все чудово розумію, але я вам клянуся, обіцяю що ніщо подібне більше не повториться. Моє слово дуже тверде. Можете поцікавитися в усій області. Мені хотілося б щоб ми залишилися друзями і взагалі по життю одне одному допомагали у майбутньому щоб у нас не було з вами ніяких проблем.”

Розмірковуючи над тим, яку дружбу і допомогу пропонувала пані Духовенко у майбутньому і які можуть бути проблеми, панове Табацький і Зяблов вирішили завітати ще й до Дніпропетровського Науково-дослідного Інституту медико-соціальних проблем інвалідів, який донедавна був підрозділом обласної лікарні і директор якого Анатолій Іпатов посідає третє місце у списку кандидатів у депутати Дніпропетровської міської ради від Соцпартії. У регістратурі інституту, який працює як клініка, вони побачили знайомі агітаційні матеріали, які їм люб’язно запропонували реєстратори і там вони зняли третій відеоролик, який теж був показаний на пресконференції.

Матеріали своїх розслідувань об’єднання “За чесні вибори” передало до відповідних територіальних виборчих комісій. Проте, як говорить Олександр Табацький:

“На сьогоднішній день мова йде про бездіяльність багатьох виборчих комісій у сфері контролю за дотриманням суб’єктами виборчого процесу законодавства про вибори, а саме про ведення передвиборчої агітації суб’єктами виборчого процесу. Тому що на вказані дії суб’єктів виборчого процесу реагування немає.”

Виборців України запевняють, що адмінресурс на цих виборах не використовуватиметься. Чи дійсно не використовуватиметься?
XS
SM
MD
LG