Доступність посилання

ТОП новини

Чому українці, які перебувають у Польщі не хочуть брати участі у виборах?


Єва Поштар Варшава, 9 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - До парламентських виборів в Україні більше як два тижні. У час виборів в Україні 26 березня - в чотирьох дипломатичних представництвах України в Польщі існуватимуть виборчi дільницi. На списках виборців зараз записаних на вибори у кожній із них не більше як по кілька тисяч осіб. Чому так мало? За неофіційними даними у Польщі може зараз перебувати кількасот тисяч громадян України. Це у великій мірі заробітчани, які прибули тут в пошуках кращого майбутнього. Чому громадяни України не хочуть брати участі в політичному житті своєї батьківщини ?

Провірили ми точно. В кожній із чотирьох виборчих дільниць у Польщі на сьогоднішній день на виборчих списках не більше тисячі, до неповних двох тисяч осіб.

Ми попросили українських дипломатів пояснити нам, чому так діється, що громадяни України, які працюють за кордоном не ідуть голосувати, тобто не хочуть брати участі в політичному житті своєї батьківщини. Говорить Генеральний консул України в Любліні Іван Грицак:

“Я думаю, що основною чому вони не зголошуються на голосування є індиферентне ставлення до цієї важливої політичної події в житті України. Іншого я не можу сказати, щоби хтось переслідував, чи когось боялися. Бо серед тих, які не голосують, не зголосилися багато є студентів, як на Підкарпатті, так на Любельщині. Можливо, що мають добрі зв"ззки з родинами, то поїдуть на цей день додому”.

Українські дипломати у Польщі із Генеральних Консульств України в Любліні, Кракові, Гданську і Варшаві сказали нам, що підготовка голосування іде нормально. З технічного, організаційного боку все готово для приняття виборців в день голосування. Iз Холма, Ряшева, Перемишля, тобто найбільших міст на сході Польщі при кордоні з Україною планується навіть рейси автобусів для виборців у виборчy дільницю в Любліні.

У Варшаві в інформаційній передвиборцій акції допомагає Виборчій комісії організація нової української еміграції в Польщі "Наш вибір- Україна". Цe товариство склало вже у Варшаві свій іспит із громадського заангажування під час минулорічних президентських виборів в Україні, у час Помаранчевій революції.

У притворі варшавської церкви і монастиря оо. Василіан зустріти у неділю паню Олену Каплиш, секретар Виборчої комісії у Посольстві України у Варшаві, яка збирає від охочих заяви про участь y голосуванні. Вона сама від недавна в Польщі, очевидно піде голосувати. Пані Олена пояснила у розмові із Радіо Свобода які проблеми мають тут yкраїнські заробітчани із складенням заяви про участь у виборах:

“Справа у тому, що люди які на роботі, найбільше заробітчани мають можливість записатися тільки в неділю. Дуже часто виходять тільки до церкви. Буває і так, що люди працюють навіть і в неділю. Їх випускають тільки до церкви. Тільки тоді вони можуть це зробити”.

Тут справа стосується часто до жінок, які працюють як домогосподарки, чи опікунки старших і немічних. Люди часто бояться, що нелегально продовживши свій побут у Польщі і беручи участь у виборах, вони будуть наражені на покарання.

Генеральний консул України в Кракові Михайло Бродович сказав про це Радіо Свобода.

“Ми вже давно відійшли від радянських часів, коли людина виїжджаючи за кордон в майже примусовому порядку мусіла стати на консульський облік. Консульський облік це зараз справа добровільна. Ви не забувайте і такий момент, який називається певною боязню людини, яка в"їхала в країну легально, але може вже бути зараз на даний час на нелегальному статусі. Хоч ми пояснюємо людям - що для нас це абсолютно ніякого значення не має. Ви громадянин України, ми інформацію про вас не збираєм, щоб направляти її в якісь правоохоронні органи”.

Заробітчани прибули в Польщу через економічні негаразди в Україні. Вони можуть впливати на їх подолання тільки беручи участь в політичному житті балтьківщини, навіть із території іншої держави. Варто це передумати, бо є ще час записатися на виборчі списки.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG