Доступність посилання

ТОП новини

У Придністров’ї не все спокійно. Конфлікт набуває дедалі більшого розмаху.


Тетяна Ярмощук /images/photo/Pridnestove.jpg Київ, 10 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Ситуація на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону стає дедалі більш напруженою. Рух на пропускних пунктах “Кучургани” та “Платоново” ще й досі заблокований. У Міністерстві закордонних справ України наголошують, що влада невизнаної республіки “Придністров’я” вдалася до САМОізоляції. Росія заявляє, що нові правила на українсько-молдовському кордоні можуть спричинити гуманітарну катастрофу. Молдова закликає Росію бути розважливішою. А влада Придністров’я обіцяє масові демонстрації.

“Керівництво невизнаної Придністровської республіки займається штучною самоізоляцією. Дехто зацікавлений в тому щоб відновити у Придністров’ї гарячу точку”. Так прокоментував для радіо „Свобода”, ситуацію на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону директор департаменту консульської служби МЗС України Борис Базилевський:

“Дехто у Придністров’ї не хоче керуватися відповідними міжнародно-правовими нормами і наполягає на якомусь особистому статусі. Ця проблема і створює напружену ситуацію”.

Парламент Молдови, в свою чергу, звинуватив Тирасполь у ескалації конфлікту, а Росію у неадекватній реакцію на запровадження нових митних правил.

Міністр реінтеграції Молдови Васілій Шова в інтерв’ю радіо “Свобода”:

“Хотілося б, щоб російські колеги зважили, що їх роль може бути дуже важливою у процесі стабілізації. Якщо ж подібні кроки Росії продовжуватимуться, то їхня роль буде направлена на дестабілізацію ситуації”.

Васілій Шова зазначив також, що метод врегулювання конфлікту – це зняття Тирасполем перепон на кордоні:

“Найпростішим і найзручнішим був би спосіб, щоб адміністрація Тирасполя зняла всі перепони для вільного пересування вантажів. Це небезпечна та непотрібна гра відповідних лідерів. Однак без зовнішньої підтримку, яку надають наразі представникам Тирасполя з боку деяких російських політиків, подібна поведінка Тирасполя, була б неможлива”.

Як завжди, найбільше страждають ті, кого політики називають простими людьми. Говорить Микола Стасішен, голова спілки українців Кам’янки:

“Люди, які виготовили продукцію не можуть продати її, щоб можна було якось жити. Деякі люди кажуть чи їхати нам в України, чи що робити? Ситуація дуже складна”.

На знак протесту проти запровадження Україною нових митних правил Тирасполь обіцяє масові акції протесту. У вівторок влада невизнаної республіки очікує, що на вулиці Тирасполя вийдуть близько 50 тисяч осіб.

Влада невизнаної республіки заявляє, що від 3 березня Придністров’я вже втратило понад 10 мільйонів доларів. Придністров’я розраховує отримувати від Росії 50 мільйонів доларів щоквартально, якщо продовжуватимуть блокувати регіон. За словами міністрки економіки самопроголошеної республіки Олени Черненко, переговори про надання Росією фінансової допомоги розпочнуться 13 березня.

Тим часом, у п’ятницю Єврокомісія виступила з заявою на підтримку спільних і легітимних зусиль України і Молдови з наведення порядку на їхньому кордоні.

Придністров’я відокремилося від Молдови у 1991 році. За підтримки Росії. Під час конфлікту загинули сотні людей. Наразі у цьому регіоні перебувають російські військові формування. Восени 1999 року Росія представила ОБСЄ графік поетапного виводу військ з Придністров’я. Однак Росія вивела лише один підрозділ. На території невизнаної республіки ще й досі залишаються близько двох тисяч російських військовиків і 40 тисяч тон зброї та боєприпасів.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG