Доступність посилання

ТОП новини

Референдуму про статус російської мови у Криму не буде.


Володимир Притула /images/photo/Crimea_Paty_Region_13.03.jpg Симферополь, 13 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Референдуму про статус російської мови у Криму не буде. В усякому випадку – у день парламентських виборів 26 березня. Про це у понеділок на прес-конференції у Сімферополі заявили його ініціатори – лідери кримських організацій Партії Регіонів і Партії “Російський блок”.

Усю відповідальність за зрив референдуму про державний статус російської мови лідери Блоку “За Януковича!” - 1-й віце-спікер кримського парламенту, голова місцевої організації Партії регіонів Василь Кисельов і депутат Верховної Ради АРК, керівник кримського відділення партії “Російський блок” Олег Родивілов – поклали на “помаранчеву” владу, яка не тільки зірвала цей захід, але й, цитую: “планомірно готує зрив виборів у Криму”.

На прес-конференції у Сімферополі Василь Кисельов заявив, що ініціатори референдуму з вини влади не встигають до 26 березня підготувати його проведення: “Влада знайшла спосіб, як зупинити проведення референдуму у Криму. Найбільш нахабним і цинічним методом – через рішення, наголошую, Господарського суду. Добре, що хоч не Військового трибуналу!”, - заявив Василь Кисельов і додав, що Партія регіонів і Партія “Російський блок” не облишать свою ідею і проведуть референдум про статус російської мови після виборів.

Василь Кисельов продовжує: “Якщо державі Україна та уряду Криму не жаль бюджетних грошей, то ми все-рівно референдум проведемо – це право народу. Нехай після виборів, але все-рівно ми його таки проведемо. Тому що 306 тисяч підписів – їх відкинути нікуди не можна. Але це вже коштуватиме Криму мільйони гривень!”, - заявив лідер кримських “регіоналів”.

Його колега по блоку “За Януковича!”, керівник кримського відділення партії “Російський блок” Олег Родивілов додав: “Влада чимдуж використовує подвійні стандарти. Під таким “розгулом” демократії прихований потужний адміністративний ресурс. Наприклад, на переклад прізвищ виборців з російської на українську мову виділені 32 мільйони гривень. Це по кілька гривень на одного виборця. А референдум про статус російської мови вимагав близько 150 тисяч гривень, тобто, по 10 копійок на виборця. Але ж – скільки криків з нашої Ради міністрів про те, що у нас немає коштів у бюджеті на проведення референдуму!”, - сказав лідер Російського блоку Криму.

Голова ж місцевої організації Партії регіонів Василь Кисельов додав, що 18 березня ініціатори референдуму зберуть у Сімферополі великий мітинг своїх прихильників, на який приїде сам Віктор Янукович. І такі масові акції протесту, за словами Василя Кисельова, триватимуть аж до виборів. А після виборів Василь Кисельов обіцяє президенту Ющенку імпічмент.

Водночас кримський політолог, активіст Партії “Реформи і порядок” Анрій Іванець в інтерв’ю Радіо “Свобода” застеріг лідера кримських “регіоналів” від таких радикальних заяв, оскільки сам він представляє реальну кримську владу. Як і його колеги з Партії регіонів, які входять до керівництва уряду і парламенту Криму, керують значною частиною кримських міст, селищ, сіл і районів. За словами Андрія Іванця, саме Партія регіонів, як партія влади в Криму, виявилася нездатною організувати проведення ініційованого нею ж референдуму.

На фото: 1-й віце-спікер кримського парламенту, лідер місцевої організації Партії регіонів Василь Кисельов і депутат кримського парламенту, лідер місцевої організації Партії “Російський блок” Олег Родивілов на прес-конференції у м.Сімферополь, 13 березня 2006 р.
XS
SM
MD
LG