Доступність посилання

ТОП новини

Придністровський конфлікт. Україна підраховує збитки.


Тетяна Ярмощук Київ, 15 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Другий тиждень придністровська ділянка українсько-молдовського кордону заблокована. На пункті пропуску Платонове рух заблокований повністю, а через Кучургани пропускають лише легкові автівки. Завтра в Одесі представники України та Молдови планують зустрітися з владою невизнаної республіки Придністров’я і обговорити шляхи врегулювання конфлікту. Щоправда, сумніваються чи згодиться Тирасполь взяти участь у переговорах.

Мільйон доларів на добу – так українські транспортники оцінюють свої збитки від блокади придністровською стороною молдовсько-українського кордону.

Перший заступник міністра транспорту та зв’язку Василь Цибенко:

“Щоб виконати міжнародні зобов’язання, транспортні підприємства продовжують здійснювати перевезення вантажів, товарів та пасажирів. Для потреб підприємств, організацій, установ Придністров’я через українські станції Кучурган та Слобідка перевезено близько 600 вагонів вантажів”.

Щоб перевозити вантажі в обхід Придністров’я, Молдова закликає Україну реконструювати залізничну ділянку “Арциз-Березине-Бессарабка”, яка перетинає кордон України й Молдови. Що виграла і що програла Україна в економічному сенсі, запровадивши нові митні правила? Таке запитання кореспондентка “Свободи” поставила представнику України з Придністровського врегулювання Дмитру Ткачу:

“Ми вже це вигравали з травня 2003 року по 30 серпня 2004 року. Ми працювали в легітимному полі. Через нашу територію йшли легітимні товари. Щоправда, Україна ніколи не визнавала придністровські товари контрабандою. Але ці товари не були в легітимному полі і нас за це різко критикували і Євросоюз, і США. Що програли? Нам перекрили кисень по залізниці. Ми не можемо зараз доставляти більш коротким шляхом наші товари через Придністров’я на Рені, до Румунії...”.

Україна закликає Росію вплинути на владу самопроголошеної республіки Придністров’я для вирішення конфлікту.

Подовжує Дмитро Ткач: “Всі волають про гуманітарну катастрофу. Росія каже, що Україна створила гуманітарну катастрофу. Я хочу попросити наших російських колег допомогти нам вирішити гуманітарну катастрофу. Всього на всього треба вплинути на придністровську владу, щоб вони відкрили кордон і запустили туди ті продукти широкого вжитку, які стоять у нас на кордоні ”.

За словами Дмитра Ткача, єдиним методом врегулювання конфлікту є розблокування самопроголошеною республікою кордону.

У Тирасполі пояснюють позицію України наближенням парламентських виборів. Міністр закордонних справ невизнаної республіки Валерiй Лiцкай заявив, що “митну війну” на кордоні Придністров’я з Україною спровокували українські чиновники. І що митну кризу розв’яжуть вже після виборів.

Тим часом, Європейський Союз закликав Придністров’я не створювати штучну кризу навколо нових митних правил на кордоні з Україною. Президент ЄС закликає всіх суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності Придністров’я зареєструватися у Кишиневі, щоб зменшити незаконне переміщення вантажів через кордони.

Водночас, Євросоюз сподівається, що у майбутньому влада Молдови надасть можливість всім підприємствам Придністров’я, зареєстрованих у Молдові, користуватися тими ж торговими преференціями з ЄС, які має Молдова.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG