Доступність посилання

ТОП новини

У Білорусі щодня відбуваються арешти опозиціонерів.


Василь Зілгалов /images/photo/Belarus_Election_miting.jpg Прага, 15 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У вівторок у Білорусі розпочалося дострокове голосування громадян. Як свідчать представники опозиції, це дострокове голосування відбувається фактично примусово, особливо серед студентів. Паралельно влада проводить арешти і затримання активістів опозиції.

Наш колега Василь Зілгалов потелефонував до лідера Об''єднаної Громадянської Партії Білорусі Анатоля Лябєдзька у той момент, коли його затримали бійці спецпідрозділу внутрішніх військ республіки /ОМОНу/. Втім послухайте самого Анатоля Лябєдзька:

"Я в даний момент також затриманий і розмовляю з Вами лише тому, що офіційно ще не складений протокол, омонівці мене затримали і здійснюють огляд мого автомобіля, складають інформаційний матеріал. Я думаю, що є вірогідність того, що ми через деякий час не будемо мати можливості з Вами спілкуватися". Влада Білорусі в останні дні намагається всіляко обмежити доступ до країни незалежних спостерігачів. Так, у середу відмовлено у в''їзді в країну групі спостерігачів від міжнародної організації Європейська ліберальна молодь, знято з поїзда Київ –Мінськ і відправлено в Україну знімальну групу 5-го каналу. Разом з тим, відбуваються арешти активістів опозиції. Декілька помічників кандидата від об''єднаної опозиції Олександра Мілінкевича вже заарештовані владою. Ось як коментує це затриманий ОМОНом лідер опозиційної партії Анатоль Лябєдзька:

"У нас практично кожного дня когось із довірених осіб Мілінкевича затримують. Мета одна, зрозуміла: втримати владу будь-яким шляхом. Силовим. 21 лютого Лукашенко провів нараду з силовиками, де був схвалений план силового утримання влади. Кампанія пішла не за сценарієм, влада почала нервувати, і як результат, розпочали тепер зачищати виборчу кампанію від активних людей".

Арешти відбуваються у розпалі дострокового голосування, коли влада застосовує адміністративний ресурс для того, щоб значна частина, особливо непевних, виборців проголосувала під контролем саме достроково. 14 березня за офіційними даними проголосувало 3% виборців республіки, це приблизно 210 тисяч громадян. Ось як характеризує це той же Анатоль Лябєдзька:

"У нас дострокове п''ятиденне голосування є не що інше, як механізм масових фальсифікацій. У виборчі комісії, де ведуть підрахунок голосів, не випадково на 73 тисячі місць включений лише один представник від опозиції. Я думаю, що по багатьох реґіонах кількість тих, що проголосували достроково складе 80-90%. Мета одна: як можна більше людей пропустити через дострокове голосування, а це можливість повністю переписувати всі результати, як люди голосували впродовж 5 днів до дня голосування".

У багатьох вузах і середніх навчальних закладах країни таким примусовим чином вже "проголосувало" до 90% студентів, влада пам''ятає референдум, коли за Лукашенка проголосувало лише до 15% студентів. Спостерігачі прогнозували, що у дострокових виборах у Білорусі візьме участь до 15% виборців. Але глава Об''єднаної Громадянської Партії Анатоль Лябєдзька вважає інакше:

"Я думаю, що цей показник буде вищим. Цей показник може досягати у середньому по країні десь 30%".

І додамо іще, що на момент виходу нашого матеріалу в ефір, Анатоль Лябєдзька ще перебував у відділенні міліції.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG