Доступність посилання

ТОП новини

Київський хор „Кредо” приніс українському хоровому мистецтву нові міжнародні відзнаки.


Леся Олійник Київ, 15 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Українське хорове мистецтво поповнилося новими міжнародними відзнаками. На четвертому Фестивалі духовної музики в місті Роттердамі в Німеччині, на Міжнародному фестивалі духовної музики в Москві, а також на 24-му Міжнародному конкурсі духовної музики у польському місті Білосток київський хор „Кредо” здобув найвищі перемоги.

„Коронація фестивалю”, „диригент екстракласу” - так оцінили виступи українського камерного хору „Кредо” та мистецтво його керівника Богдана Пліша на четвертому міжнародному фестивалі духовної музики в німецькому місті Роттенбург. Незадовго до цього київський хор „Кредо” став переможцем і володарем першої премії 24-го Міжнародного конкурсу духовної музики в Польщі, а на третьому Всеукраїнському конкурсі хорових диригентів Богдан Пліш отримав Гран-Прі.

Хор „Кредо” існує всього кілька років. Створив його наймолодший в Україні диригент – випускник Національної музичної академії Богдан Пліш. У ньому співають 33 вихованці київських вищих музичних закладів. Буквально з перших концертів хор привернув до себе увагу і отримав широкий розголос у засобах масової інформації. Фахівці пророкували йому велике майбутнє, а диригента називали молодою зіркою хорового олімпу України. Новини російського телеканалу „Культура” відзначили хор „Кредо” як справжнє відкриттям Міжнародного фестивалю духовної музики в Москві. На ньому українські співаки виконували „Піснеспіви і молитви” російського композитора Георгія Свиридова. Після концерту в одному із московських храмів газета „Труд” писала: „Здавалося, звучить саме повітря храму, наповнене гармонією і благодаттю”.

Кореспонденту Радіо Свобода керівник хору Богдан Пліш сказав, що участь у московському фестивалі вважає найбільшим успіхом колективу за останній час. За його словами, на фестивалі в Москві, бюджет якого складає близько трьох мільйонів доларів і який збирає світові величини, Україна була представлена вперше.

Як фахівець, Богдан Пліш так визначив різницю між російським і українським хоровим співом:

„Чули велику кількість російських хорів. Я би відзначив так, що набагато ліричніше звучання, набагато м’якше, задушевніше українське від російського. Російському хоровому співу притаманна масштабність, чеканність, якщо можна так сказати, навіть у виконанні духовної музики. Для українців характерний якийсь ліризм, інтимність і, звичайно, вокал, насичений, м’який вокал, барвистий у нас. У них великі голоси. Напевно манера виконання більш жорстка, вона не розкриває того, що є, коли звучить український хор”.

Найближчим часом київський хор „Кредо”, на запрошення міжнародних фестивалів вирушає на форуми духовної музики в Польщі та Росії.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG