Доступність посилання

ТОП новини

“Не дамо СБУшникам спокійно спати”. Правозахисники вимагають покарати винних у депортації узбецьких громадян.


Тетяна Ярмощук Київ, 16 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Києві під стінами Служби Безпеки України представники правозахисних організації протестували проти видворення з України громадян Узбекистану. Правозахисники заявляють, що на Батьківщині їм загрожують тортури та смертна кара. Правозахисники вимагали, щоб їм надали доступ до документів, на підставі яких суд ухвалив рішення про депортацію узбецьких громадян.

“Не дамо СБУшникам спокійно спати”. Таку назву має акція, що провели під стінами Служби Безпеки України представники “Міжнародної амністії”, Вінницької правозахисної групи та громадської ініціативи “Без кордонів”. Протестували вони проти депортації з України до Ташкенту громадян Узбекистану.

Про мету акції розповідає координатор Вінницької правової групи Дмитро Гройсман:

“Мета акції – продовжувати привертати увагу громадськості, що винні у злочині проти прав людини, яким була передача громадян Узбекистану, які були шукачами притулку в цій країні до країни походження. Увага до цього злочину триває і продовжуватиметься до моменту, коли винні будуть покарані”.

Правозахисники вимагають від українського парламенту створити тимчасову слідчу комісії та з’ясувати усі подробиці видворення громадян Узбекистану. Окрім цього, вони продовжують вимагати від Кабінету Міністрів України звільнити голів СБУ та Державного комітету Україні у справах національностей та міграції. Головним досягненням правозахисників Дмитро Гройсман називає привернення уваги громадськості до цієї події:

“Коментар голови Секретаріату Президента, що фактично вже визнаються порушення під час передачі цих осіб – це також наша перемога. Але це тільки один з етапів. Зараз ми вимагаємо назвати поіменно тих, хто винен, хто були виконавцями цієї акції. Нам вдалося фактично спасти двох осіб, яких не знайшло наше славне СБУ і міліція під час облави на узбецьких громадян у Криму. Ми вивезли їх у Вінницьку область і вони звернулися за статусом біженця. Зараз ми допомагаємо рідному братові одного з витворених до Узбекистану. Держава прийняла рішення щодо оформлення документів про надання йому статусі біженця”.

Попри заяви Олега Рибачука, що депортували узбеків з порушеннями, речниця СБУ Марина Остапенко продовжує наполягати на законності видворення громадян Узбекистану:

“Йдеться про здійснення зазначеними особами протиправних дій, перешкоджання яким є прямим обов’язком української влади, згідно з міжнародними зобов’язаннями України. Зокрема йдеться про Резолюцію Ради Безпеки ООН від 28 березня 2001 року, яка вимагає від всіх держав утриматися від будь-якої підтримки організаціям чи особам, причетним до терористичної діяльності. А всі зазначені громадяни Узбекистану, належали до організації Ісламський рух Узбекистану, яка згідно з резолюцією Ради Безпеки ООН визнана терористичною” .

Такий коментар пані Остапенко надала радіо “Свобода”. Зрозуміло, що про Ісламський Рух Узбекистану в у резолюції не йдеться.

Продовжує експерт Центру Близькосхідних досліджень Сергій Данилов:

“Належність тієї чи іншої організації до терористичної визначається національним законодавством”.

Це по-перше. А по-друге, Ісламський рух Узбекистану, як організація припинив існувати Афганської кампанії, здійсненої Сполученими Штатами у відповідь на теракт 11 вересня 2001 року. Сергій Данилов:

“У експертному співтоваристві є переконання, що ІРУ вже не існує, як організації, як структури, як мережі яка сама себе відтворює, підтримує, має внутрішні зв’язки, розподіл функцій. Тобто ознак, які характеризують її як діючу організацію. Була афганська операція в результаті якої режим талібів було знищено, і знищено осередки ІДУ, які існували на території Афганістану”.

Глава українського уряду Юрій Єхануров так прокоментував ситуацію в інтерв’ю радіо “Свобода” :

“Єдине, що я відповів, що ми зробимо висновки з цього і будуть... Ці уроки ми ретельно розглянемо. Ну, люди виконали законодавство, виконали міжнародні договори, які ми підписали, все. Але з цього будуть зроблені висновки”, - сказав Юрій Єхануров.

Після депортації громадян Узбекистану, Україну отримала чимало критики: з боку Управління верховного комісара ООН у справах біженців, Міжнародної правозахисної організації “Human Right Watch”, “Міжнародної амністії”, та правозахисників різних країн. Цю депортацію засудили Сполучені Штати, а Європейський Союз звернувся до українського уряду з дипломатичним демаршем.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG