Доступність посилання

ТОП новини

Українці в Італії мало цікавляться парламентськими виборами в Україні.


Наталка Кудрик Рим, 20 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні в Італії завершилася реєстрація українських виборців для участі у голосуванні 26 березня. На двох виборчих дільницях у Римі і в Мілані зареєстровані майже 5 тисяч громадян України. За словами працівників виборчих комісій, цього разу українці , які живуть в Італії, не дуже цікавлятьсся парламентськими виборами в Україні, порівняно з минулими президентськими виборами.

Пані Марія із Закарпаття, яка вже 5 років працює в Італії домогосподаркою, цього разу не оформлювала себе у списки виборців. І річ не в тім, що далеко добиратися до виборчої дільниці або неможливо відірватися від роботи у неділю. Каже, що минулого разу їздила голосувати до Мілана за Віктора Ющенка. Вона була сповнена надій на зміни на краще в Україні, але після недавньої поїздки на батьківщину повернулася розчарована. Ось, що вона сказала в інтерв’ю Радіо «Свобода»:

“Не хочу давати мій голос задурно, бо вони нічого там не роблять, лиш свої кишені набивають. Ось так. І тепер не збираюся ні за кого голосувати”.

Таких, як пані Марія, тут багато. Деякі українці, котрі мають кілька робочих годин у вихідні, не хочуть втрачати додаткового заробітку заради виборів, а тому про поїздку на голосування і мови немає. Однак, за словами пані Марії, чимало її знайомих таки збираються голосувати.

Загалом українські громадяни в Італії мало цікавляться нинішніми виборами, активність набагато нижча, ніж на минулих президентських виборах, розповів голова виборчої комісії у Римі Олесь Городецький. Він назвав кілька причин такої ситуації:

“Перше це те, що людина має єдиний вихідний день і думає, чи жертвувати ним на вибори. Друге те, що люди розчарувалися, кажуть: „Ми вже голосували минулого разу – нічого не вийшло”. Третє: просто бракує інформаційних матеріалів. Виборча комісія не може запропонувати людям офіційну інформацію ЦВК, бо досі вона до нас не надійшла”.

За словами Олеся Городецького, попри максимальну інформаційну кампанію у місцях скупчення українців, людей треба дуже і дуже просити, щоб прийшли голосувати.

Нині в Італії офіційно, за даними Посольства України, проживає 100-150 тисяч українців, а неофіційно називають кількість від 500 тисяч до мільйона.

За інформацією на понеділок, останній день реєстрації виборців в Італії, зголосилися взяти участь у виборах майже 5 тисяч українських громадян.

На території країни створені дві виборчі дільниці: одна у Римі при Посольстві України і друга у Мілані при Генеральному консульстві.

Радник Посольства України в Італії Марина Михайленко розповіла радіо „Свобода”, як триває підготовка до українських виборів на дільницях в Італії.

“Ми практично повністю готові. Стосовно матеріально- технічного забезпечення дільниць, виділене спеціальне приміщення для дільності комісій. У нас працюють тут дві комісії: комісія закордонної виборчої дільниці №34 і закордонної виборчої дільниці № 35. Вони щодня чергують, приймають скарги – це заяви, щоб бути включеним до списку виборців, якщо громадянин іще не внесений до списку виборців”.

Для українця, щоб зареєструватися виборцем в Італії, потрібно подати до Посольства відповідну заяву, а якщо вона надсилається поштою, то слід додати і копію першої сторінки паспорта. До дня виборів бажано передзвонити і перевірити свою присутність у загальному списку виборців. Загалом процедура не складна, запевнили у Посольстві.

Пані Марія із Закарпаття говорить, що не зважаючи на результати парламентських виборів в Україні, планує працювати в Італії іще років чотири, бо треба допомагати дітям і внукам на батьківщині. Їй зараз 54, вона хоче оформити собі тут мінімальну пенсію.

„Я тут, як синьйора, мені живеться тут дуже добре. Італійці дуже добрі люди. Вони нам більше дали, ніж нам дали наші, що ми в них пропрацювали ціле своє життя”.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG