Доступність посилання

ТОП новини

Юрій Єхануров – стабільність у країні буде забезпечена.


Геннадій Сахаров /images/photo/Ekhanurov_Yuriy_21.03.06.jpg Дніпропетровськ, 21 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - 20 та 21 березня у Дніпропетровській і Кіровоградській областях перебував прем’єр міністр уряду України Юрій Єхануров.

Поїздка Юрія Єханурова розпочалася з міста Долинська Кіровоградської області, де знаходиться недобудований гірничозбагачувальний комбінат окислених руд, який свого часу будували країни Варшавського блоку разом з СРСР. Наразі з учасників того будівництва свої інтереси у комбінаті зберегли Україна, Словаччина і Румунія. На комбінаті була проведена нарада за участю кількох міністерств і відомств. Йшлося про те, що далі робити з недобудованим гігантським виробництвом, яке на відміну від багатьох недобудов збережене.

Після наради Юрій Єхануров провів коротку пресконференцію, на якій розповів про плани добудови комбінату. Розглядаються два варіанти – продаж державної частки України у комбінаті, про що відбулися попередні розмови з керівниками урядів Румунії і Словаччини, і варіант створення спільного підприємства за пропозицією російської фінансової групи Металінвест. Остаточно уряд України має визначитися з цим 5 квітня на своєму засіданні.

З Долинської Юрій Єхануров заїхав до Кривого Рогу де взяв участь у відкритті Будинку милосердя для літніх людей і провів наради у Жовтих Водах і Дніпродзержинську, на яких йшлося про подальшу долю підприємств ядерно-паливного комплексу України, зокрема гідрометалургійного заводу зі збагачення урану, підприємств з видобутку уранової руди та дніпродзержинського підприємства “Цирконій”. Інформуючи журналістів про ці наради на пресконференції 21 березня, Юрій Єхануров сказав:

“Я хотів би щоб зустрічі і наради, які проходили і у Жовтих Водах і у Дніпродзержинську, розглядалися як єдине комплексне питання, щодо якого буде відповідь уряду у вигляді створення на основі цього кластеру підприємств, які входять до ядерно-паливного циклу, ми хочемо створити,.. робоча назва “корпорація”. Ми обов’язково об’єднаємо підприємства під ефективним управлінням. Як це буде ми ухватимо рішення у квітні.”

Юрій Єхануров також торкнувся питання переходу влади при зміні уряду:

“Питання переходу влади у майбутньому стоятиме завжди дуже гостро. І я бачу системне рішення у тому шоб ухвалити закон, який стосуватиметься введення все ж таки інституту державних секретарів, ну, назва не має значення, такого інституту, і впровадження професійної державної служби з контрактом на 5 років., не менше. І ще я особисто вважаю що треба деполітизувати державну службу з тим щоб у нас державні службовці не були членами партій, щоб у нас у майбутньому не трапляляся ситуація коли, скажімо, міністр, будучи членом якоїсь партії, буде примушувати працівників міністерства зголошуватися саме до його партії”.

З 21-го березня Юрій Єхануров знаходиться у відпустці, пов’язаній з його участю у виборах. Він сказав що на три дні його відпустки складений щільний графік заходів. Увечері 21 березня лідер виборчого списку блоку Віктора Ющенка виїхав до Запоріжжя. Даючи оцінку передвиборної ситуації і говорячи про ситуацію після виборів, Юрій Єхануров зазначив:

“Я дуже хотів би щоб оцей останній тиждень спокійно пройшов у країні. Бо все таки, на жаль, багато різноманітних подій і деякі політичні сили хочуть збурити обстановку і це я добре відчуваю тут на Дніпропетровщині. Я це відчував в усіх реґіонах нашої країни, знаєте, така напруга є. Я хотів би закликати усіх до спокою і розуміння що у нас є президент, він буде ще багато років працювати, до 2009 року, потім ми оберемо його ще на 5 років. Так що стабільність в країні буде забезпечена”.
XS
SM
MD
LG