Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Писки - у списках!


Київ, 24 березня 2006 року. Перше, що 26-го березня впаде в око виборцю на дільниці - безліч розлогих папірців із бюлетенями - десятки партій і блоків, тисячі кандидатів - тут сам чорт ногу зламає ...Біля кожного - скупі рядки біографії: рік народження, така-то партія або безпартійний, освіта вища, займається тим-то, проживає там-то. Звичайно, про лідерів списку виборець знає, іноді відомі ще два-три прізвища. А що за вітриною? Чому чимало впливових і заможних претендентів на депутатські крісла сховалися в глибині списків? Про це - у "Звуках життя" - "Писки - у списках!" З вами Віола Бурда.

В Україні досі немає політичної культури, чітких правил гри, тому ті ж олігархи ховаються у глибині виборчих списків. У цьому переконаний політолог Віктор Небоженко, людина, яка у 94-му році відіграла не останню роль у перемозі на виборах тодішнього президента Кучми. При цьому Віктор Небоженко констатує, що на виборах бояться світла не тільки "грошові мішки".

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Не просто політично свідомий, а навіть заскочений на політиці громадянин не здатний опрацювати майже вісім тисяч біографій. З’ясувати звичні дані - народився-вчився-працює - можна і на сайті ЦВК і у штабах партій. Але для того, щоб обґрунтовано вибрати політичну силу, знаючи яких людей вона пропонує на посади депутатів, виборцю треба було протягом півроку - всієї кампанії - щодня - опрацьовувати сорок одну біографію. Якщо бодай одна з них виборця зацікавила - то дізнатися більше про це можна тільки шляхом власного розслідування. Кореспондентка Радіо Свобода Леся Штогрин погралася в детектива - на виборчій дільниці вона просила розповісти їй більше про людей у партійних списках.

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Вибори - завжди торг, політики пропонують себе, випинаючи привабливе і ховаючи сумнівне. І так торгуються всюди - Україна не є винятком. Інша справа, що у державах, де виборчий досвід не п’ять-десять років, а століття, випадкових кандидатів заздалегідь відсіюють їхні ж однопартійці. Іншого виходу немає - шило у мішку все одно стирчатиме. Про виборчий відсів у Сполучених Штатах - нью-йоркський кореспондент Радіо Свобода Юрій Дулерайн.

Аудіозапис програми. Третій випуск:

Тамара Прошкуратова за роки своєї діяльності не заплямувала депутатського іміджу і до криміналітету не має жодного стосунку - окрім політично-зворушливих спогадів про кілька днів у лікарні прикутою наручникам до Івана Різака - Закарпатського губернатора. Минулі парламентські вибори висунули вчительку Тамару Прошкуратову у другий номер партійного списку СДПУ(о). Зараз у цьому ж списку вона - тридцять друга. Вона хоче аби її голос щось вирішував - тому воліє бути у великій фракції. А яким номером вона йде у партійному списку - неважливо...

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG