Доступність посилання

ТОП новини

Повне затемнення Сонця: чому це стається і що має від цього наука?


Зиновій Фрис /images/photo/solar_eclipse_3.jpg Прага, 29 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – 29 березня, у середу, багато мешканців нашої планети - від східного узбережжя Бразилії до Туреччини, Чорноморського узбережжя, Грузії, Казахстану - стануть свідками фантастичного небесного шоу - повного сонячного затемнення, одного з найунікальніших астрономічних явищ. Затемнення здатне не лише принести справжню насолоду спостерігачам, а й дозволяє зібрати цікаві наукові дані.

У східних народів колись існувало повір’я: під час затемнення якесь зле чудовисько - дракон – з’їдає Сонце. І щоб звільнити Сонце, в Древньому Китаї барабанили і молилися. У відносно недавні часи в Туреччині під час затемнення 1877 року перелякані мешканці стріляли зі зброї у Сонце, прагнучи прогнати шайтана – злого духа, що, на їхню думку, з’їдав Сонце. Втім, затемнення й досі викликає страх у деяких людей. Астрофізики ж запевняють: затемнення жодних неприємностей Землі не приносить.

Що ж таке затемнення Сонця?

Коротко вчені пояснюють це так: Місяць, обертаючись навколо Землі, часом опиняється точно між Сонцем і нашою планетою. Стається це лише тоді, коли наступає новий Місяць. Якщо на поверхню Землі падає тінь Місяця, то спостерігається повне затемнення Сонця, що, власне, й станеться у середу, 29 березня. Триває затемнення не більше семи хвилин. Цього разу найбільше пощастить тим, хто мешкає, приміром, в столиці Казахстану Астані, турецькій Анталії чи південно-західній Африці. Туди і до багатьох інших місць вже напередодні виїхали сотні й сотні туристів.

Втім, повні сонячні затемнення ще цікавіші для науки. Річ у тім, що лише під час цього природного явища можна побачити світіння так званої сонячної корони – верхніх шарів сонячної атмосфери. А це ще один шанс дістати інформацію про наше загадкове світило.

Викладач астрономії Відкритого Університету у Великій Британії Ендрю Нортон вважає, що в наші дні затемнення можна використати для того, щоб більше довідатися про його вплив на Землю і атмосферу, ніж вивчати саме Сонце...

За словами вченого, повне затемнення дає можливість більше дізнатися про так звані тіньові смуги, що утворюються до і після повного затемнення. Це в свою чергу дозволяє детальніше вивчити структуру земної атмосфери.

А ось найголовніша порада тим, хто в середу хотів би якомога краще побачити сонячне затемнення. Говорить астроном Апостолос Крісту в обсерваторії в Північній Ірландії: "Не забувайте – ніколи не дивіться на Сонце без відповідних фільтрів".

Фахівці не радять дивитися на Сонце через підзорні труби, біноклі та інші оптичні інструменти – це може призвести до опіків.

А для того, щоб у всіх деталях розглянути момент зіткнення дисків Місяця і Сонця, до спостереження за затемненням варто приступити за годину.

І останнє. За затемненням в Україні найкраще спостерігати з Чорноморського узбережжя.
XS
SM
MD
LG