Доступність посилання

ТОП новини

Кримський майдан проти фальсифікації результатів виборів до парламенту автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Криму після виборів різко загострилася політична ситуація. Сьогодні зранку представники 16 політичних сил автономії виставили біля стін Верховної Ради Криму велике наметове містечко. І це при тому, що учора ще одине наметове містечко з тих же причин виникло під стінами кримського уряду. Чому продовжують кипіти політичні пристрасті в автономії?

Над центральним майданом Сімферополя лунають пісні радянського співака Юрія Богатикова. Від учорашнього дня тут стоїть кілька десятків наметів тих, хто хоче повернути вкрадені голоси. Переважно це комуністи, а також народні демократи і представники ще кількох політичних сил півострова, які вважають, що результати виборів до Верховної Ради Криму фальсифіковані представниками Партії регіонів.

Попри святковий настрій учасників акції, у розташованому поруч будинку уряду Криму панує напружена атмосфера. Сьогодні постійний представник Президента України в Криму Володимир Куліш розпорядився створити спеціальну комісію, куди включив усіх керівників кримських силових структур. В офіційному повідомленні він посилається на зростанням соціально-політичної напруженості в АРК, зокрема, на масові виступи представників різних політичних партій та блоків у зв’язку з чисельними порушеннями виборчого законодавства на території Криму. З метою нормалізації ситуації Володимир Куліш розпорядився посилити охорону громадського порядку, й особливо - виборчих дільниць та місць зберігання виборчої документації.

Тільки-но вийшло це розпоряджання, як представники 16 партій і блоків розбили біля будинку Верховної Ради Криму ще одне велике наметове містечко і заявили, що теж вимагають перерахування голосів. Майже 200 наметів під стінами кримського парламенту встановили парторганізації практично всього політичного спектру автономії – комуністи, “нашоукраїнці”, соціалісти, активісти НДП, Блоку Юлії Тимошенко, партії “Союз”, Блоку “Не так!” тощо. Частина з них подолали 3-відсотковий бар’єр на виборах до кримського парламенту, однак, всі учасники акції протесту вважають результати голосування сфальсифікованими.

“Ми закликаємо кримчан виходити на вулиці, відстоювати наші права на вільні і чесні вибори. Ми закликаємо політичні сили, які виступають за чесні вибори, створити громадську раду і разом з журналістами брати участь у перерахуванні голосів і підготовці нових виборів”, - заявив на мітингу один з учасників акції протесту.

Згадану громадську раду лідери кримських політичних сил одразу ж створили і пішли на переговори зі згаданою комісією Представництва Президента. Водночас, кримські “регіонали” відкинули звинувачення у фальсифікаціях і закликали опонентів визнати свою поразку. Перший номер у списку блоку “За Януковича!” до кримського парламенту Анатолій Гриценко заявив журналістам, що Партія регіонів готова до переговорів з учасниками протестів. А тим часом молодіжне крило “регіоналів” виставило біля Верховної автономії Ради 13 своїх наметів.

На фото: Різнокольоровий “Кримський майдан” під стінами кримського парламенту.
XS
SM
MD
LG