Доступність посилання

ТОП новини

Знущання над журналістами не вщухало і в 2005 році


Михайло Мигалисько Прага, 30 березня 2006 (RadioSvoboda.ua) – 65 журналістів загинули, виконуючи свої професійні обов’язки в 2005 році у світі. А в 2004 році були вбиті 78 представників мас-медіа. Та попри це зменшення кількості жертв минулий рік був «жахливим для журналістської професії», сказав Радіо «Свобода» співавтор нового річного «Звіту про свободу преси у світі» Дейвід Дадж. Документ підготував International Press Institute – Міжнародний Інститут Преси зі штаб-квартирою у Відні. Це всесвітня організація, яка має своїх членів у понад 120 країнах.

«65 загиблих журналістів – це ознака ще одного поганого року. 23 журналісти загинули в Іраку, 20 в Азії, 11 на американських континентах. Зрозуміло, Ірак – це зона конфлікту, яка є дуже небезпечною для журналістської діяльності. Проте в інших регіонах журналісти вмирали за проведення журналістських досліджень, гострих і невигідних тем», – сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода» Дейвід Дадж. У Росії загинули два журналісти, а в Білорусі та Азербайджані – по одному.

Торік безрезультатно продовжились розслідування деяких резонансних справ про вбивства: журналіста Георгія Гонгадзе – редактора інтернет-видання «Українська правда», Вероніки Черкасової – журналістки білоруського незалежного видання «Солідарність» та Пола Хлебнікова – редактора американського ділового видання “Forbes” у Росії.

Згідно зі звітом Міжнародного Інституту Преси, найгіршим місцем для виконання журналістських обов’язків на європейському континенті була Білорусь. Високопроблемними для роботи ЗМІ були і пострадянські країни Центральної Азії.

На європейському континенті також виникли проблеми з повноцінною реалізацією свободи преси. Після терактів у країнах Західної Європи Європейська комісія ухвалила документ, у якому закликає мас-медіа сформулювати професійний кодекс поведінки, щоб не уможливити представникам терористичних організацій використовувати ЗМІ для власної пропаганди. Дейвід Дадж зауважує, що такі підходи можуть стати приводом для зловживань, що на практиці вже стається в деяких авторитарних державах.

У звіті Міжнародного Інституту Преси гостро критикують також і західні комп’ютерні корпорації за те, що вони в контексті формування інформаційного інтернет-простору в Китаї та під приводом поширення інформації пішли на поступки і надали комуністичній владі можливість цензурування інформації в китайській інтернет-мережі. «Припущення стосовно того, що капіталізм приведе свободу і пошанування прав людини в Китаї, не стають реальністю. Китай – це найбільший тюремник журналістів. Створюється враження, що міжурядові організації, такі, як Європейський Союз, зацікавлені більше в бізнесових домовленостях із Китаєм, а не в тому, щоб домогтися від китайської влади виконувати зобов’язання стосовно пошанування свободи слова та свободи преси», – сказав в інтерв’ю Радіо «Свобода» представник Міжнародного Інституту Преси Дейвід Дадж.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG