Доступність посилання

ТОП новини

У Криму триває протистояння між “регіонами” і рештою політичних сил автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – У Криму триває протистояння між Партією регіонів і рештою політичних сил автономії. Сьогодні Прокуратура Криму порушила низку кримінальних справ за фактами фальсифікації виборів на півострові. Водночас, низка партій і блоків і далі наполягає на перерахуванні бюлетенів на виборах до Верховної Ради АРК та органів місцевого самоврядування.

Учасники акції протесту під стінами кримського парламенту діляться спостереженнями щодо роботи виборчих комісій, де, на їхню думку, відбувалися масові фальсифікації. Близько 200 наметів і далі стоять неподалік Верховної Ради Криму. Акція протесту проти фальсифікацій, організована 16-ма учасниками виборчих перегонів, триває попри те, що учора ввечері Виборча комісія АРК доручила дільничим виборчкомам перехувати бюлетені на всіх дільницях, з яких надійшли скарги.

Представник Партії регіонів, депутат кримського парламенту Євген Бубнов каже, що проблема фальсифікацій інспірована тими, хто програв, хоч насправді “регіонали” стали головною жертвою фальсифікацій: “Тобто, це нам слід виходити на вулиці і говорити: хлопці, ми втратили свої скаженні 15-20 мінімум відсотків. І висувати претензії. Але ми цього не робимо. Бо вже вистачить для України цих криз!”.

Проти повсюдного перерахунку виступив і Народний Рух України, його представник Рефат Чубаров каже, що це нічого не дасть: “Це лише уточнить результати на якісь десяті і соті відсотка. Зрозуміло, що перемогла Партія регіонів, а решта партій, які очікували взяти по 15-20% - отримали значно менше”.

За попередніми даними, Рух, підтримуваний кримськими татарами, набрав на виборах до парламенту автономії понад 6 відсотків голосів і матиме у ньому 10 депутатів. Лідери перегонів – Блок “За Януковича!” може розраховувати на 37 місць, партія “Союз” – на 12, Компартія і Блок Куницина – по 11, БЮТ – 10 і Блок “Народна опозиція” – на 9 мандатів.

Лідер кримського Блоку Юлії Тимошенко Андрій Сенченко каже, що після перерахування голосів картина зміниться радикально, адже фальсифікації і порушення були масовими: “Я можу сказати, що лише представниками нашого блоку спрямовані кількасот скарг, а з урахуванням того, що тут 16 партій, то ви маєте розуміти, що їх тисячі, тисячі!”. Додам, що сьогодні – останній день для прийому оригіналів протоколів з виборів кримського парламенту. На думку спостерігачів, кримські виборчкоми не встигнуть перерахувати бюлетені та оформити це належним чином.

Тим часом Прокуратура Криму повідомила, що розслідує дві кримінальні справи, підставою для чого стали матеріали перевірки чисельних звернень громадян, політичних партій та блоків про порушення виборчого законодавства. Одна з них стосується неналежно організуваного виборчого процесу, коли понад п’ять тисяч виборців не змогли проголосувати, інша – фактів власне фальсифікацій на низці виборчих дільниць у багатьох регіонах півострова. У прокуратурі кажуть, що це не останні порушені кримінальні справи на виборчу тематику.

На фото: Намети у Сімферополі виставили партії всього політичного спектру Криму.
XS
SM
MD
LG