Доступність посилання

ТОП новини

За здоров’ям в Угорщину? Чом би й ні?


Василь Плоскіна Угорщина, 31 березня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Нове життя отримали прикордонні угорські міста на півночі й заході країни, які перетворюються на курорти. Сюди частіше навідуються західні європейці: їм не потрібно жодних віз, щоб перетнути кордон, оскільки Угорщина є членом ЄС. Ціни іноземців цілком влаштовують та й господарі набагато гостинніші, ніж у старих і добре відомих угорських курортах. Одним з таких привабливих міст є Комаром, що на самому словацькому кордоні.

Від Юрка Кравченка, голови місцевого осередку українців, який живе тут з початку 1980-х років, я довідався, що до кінця І Світової війни Комаром був одним нерозділеним містом, адже в Австро-Угорщині. Причому стара його частина зараз на словацькому боці і називається Комарно. Угорська половина міста розташована на правому березі Дунаю. У Комаром можна добратися з Будапешта по шосе ( відстань прибл. 100 км) і пароплавом знизу вгору по річці (приб. 120 км).

У місті живе трохи менше 20 тис. мешканців, чимало з них – етнічні словаки. Мер Комарома (по-угорськи звучить “полґармештер”, подібно до німецького бургомістр) має цілком українське прізвище – Янош Затько. До речі, це з його приходом за містом закріпилася добра слава оздоровчого центру Північного Задунав’я, розповідають комаромці, які вже вдруге обрали Затька мером рідного міста.

Гордість Комарома – новий бальнеологічний комплекс з термальними водами, що розкинувся на десятках гектарів. Тут збудовані затишні готельні котеджі, є цілі галявини, де можна запаркувати автомобіль з фургоном. Деякі іноземці, переважно з Німеччини, селяться в своїх похідних житлах на колесах в Комаромі з весни до осені. Весь цей час вони стараються брати теплу сірчану чи мінеральну купіль у закритих або відкритих басейнах. Лікувальний ефект таких ванн на суглоби людини, особливо літньої, кажуть, значний.

Таких міст і містечок з термальними водами, добре оснащеними медичними клініками й лікарнями в Задунав’ї і навіть Потиссі, що у Східній Угорщині, досить багато. А може бути ще більше, якщо їхні оздоровчі можливості розширити за рахунок коштів Євросоюзу, адже вигода для туристів і місцевих бюджетів обопільна, вважає др. Ержебет Пустаї, яка йде в першій виборчій десятці списку консервативного Угорського демократичного Форуму:

Деякі прикордонні угорські лікарні самі укладають угоди про співпрацю з колегами зі Словаччини й Австрії. Наша партія дивиться на ці місцеві ініциативи дуже позитивно і готова запропонувати навіть державну програму, щоб підтримати регіони. Ми знаємо також, які великі черги пацієнтів існують у багатьох західноєвропейських клініках, щоб потрапити на важливу хірургічну операцію. Їх можна здійснювати в наших лікарнях. У нас є деякі проектні напрацювання щодо цього, хочемо підключити приватний капітал і фінансові джерела ЄС, бо в кінцевому рахунку від кращого рівня медицини виграють і угорці.
XS
SM
MD
LG