Доступність посилання

ТОП новини

Чи вплинули порушення від час підрахунку голосів на результати виборів?


Тетяна Ярмощук /images/photo/Elections_pidrahunok.jpg Київ, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні Комітет виборців України представить аналіз порушень під час виборів. Про масові фальсифікації заявляють партії та блоки, які не подолати тривідсотковий бар’єр. На перерахунку голосів наполягають зокрема Блок Литвина, Пора-ПРП та партія “Віче”.

Попри заяви міжнародної спільноти, що вибори 26 березня в Україні були прозорими та демократичними, ряд політичних сил, переважно аутсайдерів виборчого процесу заявляють про масові порушення. Про порушення на етапі підрахунку голосі кажуть і у Комітеті виборців України, однак наскільки ці порушення були суттєвими, поки що невідомо. Голова КВУ Ігор Попов:

“На етапі підрахунку порушення були кругом. Такого підрахунку у нас ще не було. А от чи виявлені факти вимагають скасування виборів, чи перерахунку, чи вони ніяк не вплинули – це я скажу через 12 годин”.

Представник Блоку “Не так” Ігор Шурма зазначає, що якби відбувся перерахунок голосів, до навого парламенту пройшли б більше ніж п’ять політичних сил:

“Україна піддалася закордонним маніпуляціям. Спочатку провели екзит-пол. А тепер під екзит-пол починають підводити результати. Я, як учасник виборчого процесу дуже багато бачив. Я думаю, якщо буде перерахунок голосів, то до парламенту потраплять 9-10 партій”.

Натомість нашоукраїнець Юрій Ключковський заявляє, що порушень, які б могли вплинути на результати волевиявлення немає:

“Думаю, що робилися порушення з наміром принципово вплинути, але вони не вдалися. Зверніть увагу як надходили результати. П’ять-шість округів, які найдовше подавали свої відомості, відверто тягли Блок Наталії Вітренко, щоб дотягти його до 3%. Я думаю, що робилося це шляхом фальсифікації”.

Юрій Ключковський зазначає, що не бачить реальних механізмів перерахунку голосів. Зокрема, хто це робитиме, і як забезпечити, щоб перерахунок голосів не став новим методом фальсифікації.
XS
SM
MD
LG