Доступність посилання

ТОП новини

Тотальний перерахунок голосів: чи доцільно, чи конституційно, чи реально?


Кирило Булкін /images/photo/guests_03_04_2006.jpg Київ, 4 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Активність сил, які зазнали поразки за результатами підрахунку голосів на парламентських виборах 2006-го року, зростає. Їхня вимога – перерахунок голосів у масштабі всієї країни. Цілком імовірно, що саме таке рішення сьогодні ухвалить Верховна Рада. Але чи відповідатиме таке рішення Конституції, і чи реально буде його виконати? Про це говорили гості вчорашньої “Вечірньої Свободи” – політологи Кость Бондаренко та Леонід Тупчієнко.

Чи треба перераховувати голоси в масштабах усієї країни? Це питання стане одним з ключових на засіданні Верховної Ради Принциповим воно є і для всього українського суспільства. Адже з одного боку, сумніви у справедливості підрахунку можуть породити сумніви у легітимності наступного складу парламенту; з другого – перерахунок потягне за собою тривалий період невизначеності, не кажучи вже про величезні фінансові витрати, не передбачені в бюджеті. Політолог Леонід Тупчієнко спирається саме на ці аргументи і доводить: тотальний перерахунок голосів і не потрібний, і не реальний. Сам Леонід Тупчієнко, за його власними словами,

“... за те, щоб перерахувати голоси, але тільки там, де є для цього законні підстави, а не тотальний перерахунок голосів. Тому що ставиться під сумнів тоді взагалі легітимність цих виборів. І ще одна підстава: треба дивитися на виборчий процес в цілому. Це тільки по товаришу Сталіну виходило: головне не хто голосує, а хто і як рахує. А в демократичних країнах (а ми прагнемо до цього) порядок такий: політичні інтереси з’ясовані, тепер має бути все перенесено в площину правових відносин. Отже, якщо є підстави – звертайтесь до відповідного суду”.

Натомість інший політолог, Кость Бондаренко, вважає, що перерахунок голосів потрібний. Він пояснює свою позицію таким чином:

“Я належу до тих, хто вважає, що потрібно перерахувати голоси. І не тому, що підозрюю, що там є такі численні фальсифікації, тотальні фальсифікації, скільки хотілося б, щоби. коли ми говоримо про те, що у нас все-таки перемагає демократія, щоби не було жодних сумнівів у прозорості, демократичності виборчого процесу. Це головне”.

Утім, політолог визнає, що перерахунок голосів по всій країні навряд чи можливий. Кость Бондаренко – далі:

“Щодо тотального перерахунку, то, можливо, він би і був бажаний, але в той же час може бути визнано, що він неможливий”.

За прогнозом пана Бондаренка, Верховна Рада ухвалить компромісне рішення: щодо перерахунку голосів лише на частині дільниць. Цей перерахунок, на його думку, не вплине суттєво на остаточні результати виборів.
XS
SM
MD
LG