Доступність посилання

ТОП новини

Україна закликає Росію поновити перемовини з питань власності колишнього СРСР.


Богдана Костюк /images/photo/Yusch_Putin_map.jpg Київ, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - На брифінгу 4-го квітня речник Міністерства закордонних справ України Василь Філіпчук закликав керівництво Російської Федерації поновити перемовини щодо розподілу колишнього майна СРСР. Адже Київ повне право претендувати на частину майна, враховуючи наявні українсько-російські угоди, підписані на початку дев’яностих років минулого століття.

1992-го року у російському курортному містечку Дагомис, Україна і Росія підписали угоду, згідно якої офіційна Москва мала передати Києву окремі будівлі за кордоном – для зовнішньополітичних потреб молодої незалежної держави. Незабаром Україна відзначить 15-ту річницю своєї Незалежності, а питання розподілу майна та активів колишнього Радянського Союзу досі не розв’язане. А тим часом, аналітики називають цифру у 400 мільярдів доларів США – саме стільки коштують кілька тисяч об’єктів у більш як ста державах світу, на які претендує Росія як правонаступниця СРСР.

Офіційний Київ регулярно нагадує російським представникам про свої інтереси у цій царині. Однак росіяни переліку об’єктів та активів не дали, на необхідності чого наголошують українські парламентарі.

Як зазначає заступник міністра закордонних справ України Володимир Огризко,

“Проблема, виходячи з наявної договірно-правової бази, не є вирішеною остаточно. Це не лише думка МЗС, а і позиція Верховної Ради, яка абсолютно об’єктивно зажадала інформації про всі активи колишнього СРСР. І це поставила умовою ратифікації самого договору про так званий нульовий варіант. Інакше постає ситуація, коли країні пропонують ратифікувати документ, не знаючи про саме те, що знаходиться в основі цього договору. Отже – до тих пір, поки Україна не отримає від РФ повну інформацію про всі активи, навряд чи ВР зможе перейти до ратифікації цієї угоди”.

Україна також надіслала ще кілька специфічних меседжів росіянам, вимагаючи від них переходу до активних переговорних дій: по-перше, заявила про можливість перегляду суми, яку Росія сплачує за оренду кримських баз Чорноморського Флоту – у напрямку збільшення. По-друге, нещодавно український суд повернув у власність України колишню “держдачу номер 1” – кримську резиденцію “Гліцинія”, на якій хотів облаштуватися Президент Росії Путін. По-третє, ще 29 березня МЗС України відправив російським колегам офіційну ноту з пропозицією поновити переговори щодо питань власності колишнього СРСР. Але відповіді поки що немає.
XS
SM
MD
LG