Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент підтвердив демократичність виборів в Україні, депутати говорили про право Києва вступити до ЄС.


Наталія Вікуліна /images/photo/EU_Parliament.jpg Страсбург, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Депутати Європарламенту заявили, що після проведення демократичних виборів Україна має право вступити до Європейського Союзу. Такі заяви лунали на дебатах Європарламенту щодо України, де виступали також представники Єврокомісії і Ради ЄС.

На дебатах промовці говорили, що Україна провела демократичні вибори, а це є важливим для інтеграції Києва до Євросоюзу. Декілька депутатів Європарламенту, насамперед поляки і британець, виступали за вступ України до ЄС. Британський європарламентар, заступник глави Комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна Чарльз Таннок підтримав вступ Києва до ЄС. Однак, за його словами, за нинішніх умов, коли Європа втомлена від попереднього розширення, Україні слід запропонувати іншу форму співпраці з Євросоюзом.

“В ідеалі це має бути Угода про асоціацію, хоча як доповідач з Європейської політики сусідства я мушу сказати, що Єврокомісія буде відстоювати цю політику сусідства. Але в будь-якому випадку Україна має бути ближчою до Європи, до якої вона по праву належить”,- заявив британський депутат Таннок.

Комісар ЄС з зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер привітала вибори в Україні. За її словами, Ющенко досяг своєї мети провести демократичні вибори. Комісар заявила, що Єврокомісія буде співпрацювати з будь-якою коаліцією, яка прагнутиме розвивати відносини з Євросоюзом. На всі заяви європарламентаріїв про необхідність вступу Києва до ЄС Ферреро-Вальднер відповіла так:

“Майбутнє не можна вирішити наперед. Але в цей момент ми працюємо в рамках політики сусідства, яка не передбачає членства в Євросоюзі”.

Глава комітету парламентської співпраці Євросоюз-Україна Марек Сівец заявив, що українська еліта нині вчиться, як будується компроміс. Польський європарламентарій Єжі Бузек запропонував запровадити безвізовий режим для українців у Євросоюзі.
XS
SM
MD
LG