Доступність посилання

ТОП новини

Огляд преси про події у Франції.


Тарас Марусик /images/photo/France_demonstration.jpg Київ, 5 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Європейська преса у середу намагається підбити попередні підсумки нової хвилі протистояння у Франції та його можливих наслідків для французької та європейської політики.

Контракт першого працевлаштування загрожує розколом у правій більшості і посилює тертя між прем’єр-міністром Франції Домініком де Вільпеном і міністром внутрішніх справ Ніколя Саркозі, який, крім того, очолює президентську партію, вважають оглядачі у французькій пресі. Газета “Le Monde” повідомляє про перші публічні сварки між ключовими фігурами уряду після вчорашніх вуличних протестів.

“Liberation” наводить слова одного з депутатів більшости про те, що контракт “в його первісній формі вже помер, і після смерти будемо його ховати”. Використовуючи тертя в більшості, фракція соціалістичної партії пішла ще далі і вимагає скасування не лише цього контракту, але й іншого - контракту нового працевлаштування, ухвалення якого вимагали дрібні підприємці.

Тим часом на засіданні ради міністрів у середу вранці, повідомляє “Le Figaro”, президент Франції Жак Ширак закликав усі сторони взяти на себе кожен свою частку відповідальности за те, щоб сьогоднішні переговори були конструктивними.

Говорячи про політичні наслідки протестів для самої Франції, німецька газета “Der Tagesspiegel” пише, що поведінка президента Франції Жака Ширака завдала шкоди шансам прем’єр-міністра Домініка де Вільпена на президентських виборах, які мають відбутися наступного року. “Французький президент має не дуже завидний талант виживати під час криз, появі яких він завдячує сам собі”, - зазначає газета.

Вона нагадує, що Ширак спочатку був за жорсткішу версію закону, але коли виступав у п’ятницю на телебаченні, закликав переглянути саме ті аспекти нового закону, які спричинили протести. Таким чином, на думку німецької газети, він поставив у незручне становище свого прем’єр-міністра.

“Дуже французьким фарсом” називає останні події у Франції редакційна стаття провідного часопису ділових кіл Британії “Financial Times”. “Провал урядової спроби лібералізувати закони про працевлаштування молоді є серйозною поразкою для спроб лібералізації ринку праці у цілій Європі”, - вважають автори статті. З іншого боку, британські оглядачі передбачають, що протистояння у Франції може покласти початок важливої загальноєвропейської дискусії на цю тему. Зокрема і про те, як потрібно проводити реформи.

Французький спосіб, без дебатів у суспільстві і з підписанням закону президентом, який одночасно заявив про необхідність змін до нього, лондонські оглядачі вважають просто комічним. Але він свідчить про серйозні прорахунки в ухваленні політичних рішень. “Французький уряд намагався пройти від проблеми до її вирішення без проміжного етапу, обговорення і пояснення. Нічого дивного, що народ, або найактивніша і найголосніша його частина, збунтувалася”, - пише британський щоденник.
XS
SM
MD
LG