Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент обговорює результати українських виборів. Які наслідки матиме це для України?


Кирило Булкін /images/photo/guests_05_04_2006.jpg Гості: Валерій Чалий - директор міжнародних програм Центру імені Разумкова; Антон Фінько - експерт Центру політичних досліджень та конфліктології; Богдан Копчак - спостерігач за виборами, громадянин Словаччини.

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 5 квітня 2006 року.

Кирило Булкін

Ви слухаєте “Вечірню Свободу”. У студії ведучий Кирило Булкін. Вітаю вас!

Сьогодні наша тема така: “Європарламент обговорює результати українських виборів. Які наслідки матиме це для України?”

Гостями студії є директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий та експерт Центру політичних досліджень та конфліктології Антон Фінько, а також у празькій студії з нами спостерігач за виборами, громадянин Словаччини Богдан Копчак.

Вітаю вас, панове, і дякую за те, що зголосилися взяти участь у програмі!

Я нагадую нашим слухачам такий телефон студії: 490-29-05. Телефонуйте і ставте запитання нашим гостям!

Ну, а зараз переходимо до теми.

Сьогодні Європарламент розглянув політичну ситуацію після виборів в Україні, Білорусі та Ізраїлі. Висновки щодо України були, як і очікувалося, доволі оптимістичними: європарламентарі відзначили, що країна просунулась далеко вперед на шляху відповідності демократичним стандартам. Але які практичні результати матиме такий висновок для України та її євроінтеграційних перспектив? Спробуємо з’ясувати це сьогодні з нашими гостями.

Першим запитанням до гостей у київській студії хочу з’ясувати таке: на вашу думку, схвальна оцінка європарламентарів є реальним свідоцтвом демократичності українських виборів чи все ж таки певним авансом, в основі якого політичне заохочення помаранчевої демократичної України?

Валерій Чалий

Я думаю, що в даному випадку (я це можу сказати, ґрунтуючись на спілкуванні і з офіційними представниками Єврокомісії і, власне, аналізуючи офіційні позиції до виборів, після виборів) це досить чітка і об’єктивна оцінка. Тут не можна говорити про якісь аванси.

Це оцінка, яка висловлена у порівнянні з попередніми виборами в Україні, це оцінка, яка якраз була зроблена, коли були паралельно вибори в Білорусі.

І хоча ми розуміємо, що ще далеко до стандартів оптимальних, але, звичайно, Єврокомісія відзначила об’єктивні обставини в Україні.

Антон Фінько

Я вважаю, що ці вибори були дещо кращими, ніж можна було очікувати.

Але я, як людина, яка простояла у черзі десь близько години на власній дільниці, трохи не схвалюю надмірний ентузіазм наших європейських колег.

Взагалі на такі оцінки дуже значний вплив справляють геостратегічні орієнтації. Це політична гра і до цього треба, на мій погляд, таким чином і ставитися.

Кирило Булкін

А зараз я звертаюся до гостя у празькій студії пана Копчака, громадянина Словаччини.

Пане Копчак, Ви були спостерігачем на Луганщині. На Ваш погляд, чи можна назвати ці вибори-2006, які Ви бачили, демократичними і відповідними європейським стандартам?

Богдан Копчак

На мою думку, ці вибори були демократичними і відповідали європейським стандартам у ширшому розумінні цих стандартів.

Якщо придиратися до якихось деталей, нюансів, то можна знайти помилки і недоліки у всіх виборах і в Словаччині, і в Чехії. А те, що були помилки і якісь прогалини і у виборах в Україні, то я думаю, що не слід зневажати позиції західних спостерігачів, зокрема тих, які просто зауважили, що ці вибори (я думаю, що це головне) відбувалися в цілком іншій атмосфері.

На мою думку, ці вибори були найчеснішими в новітній історії України.

Кирило Булкін

Хотілося б поговорити про можливі наслідки позитивних оцінок, які сьогодні пролунали в Європарламенті. Як, на вашу думку, шановні гості, у чому конкретно може проявитися підтримка Європи? Чи не залишиться це все на рівні декларацій? Чого очікувати Україні від ЄС?

Валерій Чалий

Найбільш прагматичний результат – це те, що ми фактично виконали один із пунктів Плану дій “Україна-ЄС”, успішне виконання якого наближає нас до поглиблення співпраці з ЄС.

Стосовно інших перспектив, то я не перебільшував би сьогодні цю оцінку, адже більш оптимістична навіть була оцінка після Помаранчевої революції, після минулих президентських виборів.

Сьогодні змінилося, мабуть. Менше емоцій, а більш прагматичної позиції. Тепер все залежить, скоріше, вже не від ЄС, а від України, як Україна скористається, які пріоритети, які вимоги зараз поставить у нашому діалозі з ЄС.

Я думаю, що зараз треба терміново пріоритетні питання, які дещо загальмувалися в нашому поточному діалозі, пришвидшити і використовувати таке позитивне ставлення структур Європарламенту саме для вирішення важливих для України питань.

Слухач

Запитання таке: агітаційна кампанія “Вибори-2006” проходила мляво. Тому що електорат був визначений і він захищав своїх – Януковича, Тимошенко, Ющенка і Мороза. В інших шанси були примарні.

І оце, я вважаю, помітили і відмітили спостерігачі ЄС. Вони в цьому вбачають стабільність і перспективу. Чи я помиляюсь? Дякую.

Кирило Булкін

Дякую за Ваше запитання. Що скажете, шановні гості? Прошу, пане Фінько.

Антон Фінько

На мій погляд, Європейський Союз потрапив у дуже складну ситуацію з Грузією, де фактично, ми бачимо, що після Трояндової революції встановився ще більш авторитарний режим, ніж було зараз. Ясна річ, що ситуація в Україні видається для Європейського Союзу кращою.

Але все ж таки там існують побоювання. Якщо не помиляюсь, навіть Марек Сівець про це говорив. Побоювання щодо того, що в Україні немає справжнього лідера, який може рецепціювати в Україні європейські економічні стандарти.

Кирило Булкін

Що ж все ж таки треба: мати справжнього лідера чи не мати такого лідера, щоб тоталітарне суспільство не було?

Антон Фінько

Україні треба мати демократичну політичну систему і іншу еліту, ніж вона має зараз.

Валерій Чалий

Пан Фінько говорив, громадянин Словаччини. Але таке враження, що вони помінялись місцями. Тобто, звідти ми чуємо позицію проукраїнську, а від пана Фінька ми чуємо позицію, яка формується в Євросоюзі.

Я думаю, що вже пора нам починати поважати себе і формувати імідж країни.

Є проблеми, величезні проблеми, ми подолаємо їх. Але те, що стосується зовнішньої подачі України – ми повинні тут бути єдиними, що ми справді просуваємось правильним шляхом.

Досить повільно, але йдемо правильним шляхом. Стосовно виборів: я б хотів, щоб наступні вибори мляво відбувались в Україні, але демократично.

Кирило Булкін

І зараз, будь ласка, стислий виклад, остаточний своєї позиції експерта Центру політичних досліджень та конфліктології Антона Фінька. І потім ще півхвилини нашому гостю у празькій студії.

Антон Фінько

Опонуючи моєму опоненту, я хочу сказати, що ми не будемо єдиними доти, доки в Україні не буде відновлене економічне зростання.

Падіння реального валового внутрішнього продукту, інвестицій, експорту не робить можливою консолідовану позицію різних політичних кіл України у цьому питанні.



Кирило Булкін

Пане Богдане Кобчак, як Ви вважаєте щодо євроінтеграційних перспектив України після цих виборів. Півхвилини - Ваш остаточний висновок як спостерігача.

Богдан Кобчак

Я хотів би повністю приєднатися до слів пана Чалого. І зауважити одне: не може Україна чекати, що від Євросоюзу прийде на срібному чи золотому підносі запрошення для України. Україна сама мусить прикласти руки.

А результати економічні прийдуть аж згодом. І не можна казати: “Дайте нам замовлення, а ми після того будемо вступати в Євросоюз”. Політичні передумови є найважніші.

Кирило Булкін

Нагадаю, що тему “Європарламент обговорив результати українських виборів. Які наслідки це матиме для України?” обговорили ведучий програми Кирило Булкін і гості: директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий та експерт Центру політичних досліджень та конфліктології Антон Фінько, а також у Празі громадянин Словаччини, спостерігач за виборами Богдан Кобчак.

Дякую за участь у програмі, шановні панове, дякую вам, шановні слухачі. Наші програми тривають, після цього - “Свобода сьогодні”. Отже, залишайтеся з нами!

Говорить радіо “Свобода”!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG