Доступність посилання

ТОП новини

Конкурс ім.Сержа Лифаря у весняному Києві 2006р.


Надія Степула

У неділю, 2 квітня, якраз у 101-ий день народження Сергія Лифаря, у столиці України відкрився шостий міжнародний конкурс балету імені уславленого балетмейстра і танцюриста. Відмінність конкурсу від попередніх у тому, що цього разу він значно розширений. До участі заявлено 118 конкурсантів із 14 країн світу.

Традиційно конкурс відкрився балетом самого Сержа Лифаря. - Глядачі мали змогу першими побачити постановку балету “Ранкова серенада”, прем”єра якого відбулася ще навесні 1945 року в Монте-Карло. Саме за ту постановку свого часу Сержа Лифаря було несправедливо звинувачено в співпраці з фашистами.Для нинішньої прем”єри балет підготовлено завдяки учневі Сержа Лифаря - хореографу паризької Гранд Опера - Олів”є Пате. У постановці беруть участь солісти балету Національної опери. Музика Франсіска Пуленка.

Конкурсні програми триватимуть з третього по восьме квітня. Тільки відкритття та завершення конкурсу гала-концертом передбачають платні квитки та вечірнє вбрання. В усі інші дні вхід для фанатів балету вільний. Серж Лифар – “геній балету”, “Бог танцю” – інакше його вже не називають, - завжди мріяв про те, щоб його балети йшли у місті, де він народився. У Києві в дитинстві майбутній маестро балету співав у Софійському соборі, тут навчався гри на скрипці у професора Ф.Воячека, відвідував клас фортепіано в Київській консерваторії, ази хореографії теж пізнавав тут – в балетній секції Б.Ніжинської у Центро-студії.

Похований Серж Лифар 20 літ тому в Лозанні, та напис на могилі – “Серж Лифар із Києва” нагадує про те, що ім”я балетмейстра і танцюриста пов”язане з його рідним Києвом назавжди. Хоч і належить це ім”я уже славі світовій.
XS
SM
MD
LG