Доступність посилання

ТОП новини

Європарламент закликає відкрити дорогу Україні до угоди про асоціацію з ЄС.


Наталія Вікуліна Страсбург- Брюссель, 6 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Європейський парламент закликає Європейський Союз розпочати переговори з Україною про підписання угоди про асоціацію. У резолюції, яку в четвер підтримала більшість європейських парламентарів, вони закликали Брюссель відкрити «європейські перспективи» для України та полегшити візовий режим для українських громадян.

Європарламент визнав, що після демократичних виборів Україні мають бути надані європейські перспективи. Депутати зазначили, що 2008-го року закінчується термін Угоди про партнерство і співробітництво між Євросоюзом та Україною, і закликали Єврокомісію розпочати переговори з Києвом щодо Угоди про асоціацію – такий документ вважається важливим кроком до членства у Європейському Союзі.

Члени Європарламенту також очікують, що Брюссель та Київ підпишуть угоду про полегшення візового режиму і що в майбутньому українці подорожуватимуть до країн ЄС взагалі без віз. Депутати підтримали просування Києва до членства у Світовій організації торгівлі, закликали сусідів України поважати її демократичний вибір та утримуватися від будь-якого тиску.

Резолюцію по Україні євродепутати ухвалили відкритим голосуванням, коли по кількості піднятих рук стає очевидним, що те чи інше рішення підтримується переважною більшістю.

Слід сказати, що шість політичних угруповань Європарламенту спочатку мали різні версії резолюції, але в усіх них було сказано про європейський шлях України. Так, “зелені” говорили про підписання Угоди про асоціацію і можливий вступ Києва до ЄС, Об”єднані ліві пропонували встановити для України перспективу вступити до Євросоюзу в майбутньому, Альянс партій лібералів і демократів нагадував, що будь-яка європейська країна може стати членом ЄС, якщо вона задовольняє відповідні умови. Говорить представниця “зелених”, німецька депутатка Ребекка Гармс:

“Моє враження таке, що в Києві надія на Європу може й померти. Цього не повинно статися, і тому Ви, пані Ферреро-Вальднер, а також Рада Євросоюзу маєте бути точнішими. У ваших пропозиціях мало б звучати більше поваги щодо України, і ви не мусите припускатись заяви, яку зробив колишній комісар ЄС з розширення Ферхойген, що,мовляв, Україні не буде місця в Європі й за 20 років”.

Представник фракції Союз за Європу Націй, польський депутат Міхал Камінський сказав, що тепер слово за Україною. Створення Помаранчевої коаліції було б надзвичайно важливим сигналом для Європарламенту, що новий український уряд продовжуватиме європейський шлях країни, сказав польський депутат в інтерв''ю українським журналістам:

“Я думаю, що Помаранчевий уряд був би здатним наробити багато галасу в Європі щодо членства України в ЄС. Адже ви маєте стукати в двері ЄС дуже-дуже сильно. Натомість створення великої коаліції сприйняли б у Європі як змішаний сигнал щодо майбутнього геополітичного розташування України”.

Камінський наголосив, що Україна вже не має такої широкої підтримки, як це було під час Помаранчевої революції, і потрібні дії самої країни для пришвидшення її європейської інтеграції.
XS
SM
MD
LG