Доступність посилання

ТОП новини

Здоров’я, як великий супермаркет. Розрахунок за касою – дорожчий.


Людмила Ваннек Прага, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Щоб чогось досягти у житті і максимально реалізувати свої здібності, треба бути здоровим. А за народною приказкою взагалі здоров"я – це найбільше багатство людини. І те, чого не купиш за гроші. Але оцінюємо ми це багатство найчастіше тоді, коли стаємо хворими. Сьогодні у світі про здоров"я говоритимуть офіційно. Адже саме сьогодні 7 квітня - Всесвітній день здоров"я.

Його відзначають уже у 58-ме. Статут Всесвітньої організації охорони здоров"я був ухвалений у 1948-му році, саме 7 квітня. Щороку цей день присвячують одній із найбільш актуальних проблем медицини. У 2001-му році це було "психічне здоров"я людини", роком пізніше – "фізична активність і здоров"я". "Здорові умови для дітей " були гаслом 2003-го року. А сьогодні - „Праця задля здоров''я - наша спільна справа”. Чи знаєте ви, що у світі загалом нараховують 59 мільйонів медиків? І звичайно ж, від того, в яких умовах вони працюють, за якої зарплатні – залежить і те, як вони можуть допомагати хворим.

Пригадуєте, як про свої враження від відвідин одного звичайного реанімаційного відділення розповідав президент України?

Ющенко: "Був я в одній лікарні, зайшов у реанімацію. Реанімація зразка 60-х років. Це ж, здавалося б, екстрена медицина! Ну принаймні хоч щось уже таке свіженьке напевно! Найновіше обладнання (за днем народження) має 15 років!"

Цього року в Україні на фінансування медичної галузі виділили 17 мільйонів гривень. Це, за словами президента Ющенка, рекордна сума, яка піде на потреби державної медицини.

Колишній міністр охорони здоров"я України Микола Поліщук бачить не менш важливим те, що уже створені нові робочі місця і не тільки у медичній галузі.

Поліщук: "А зайнятість людей роботою - це вже один крок до того, щоб менше було зловживань алкоголем, інших всяких неподобств, якими займаються люди, які не зайняті роботою".

Нагадаю, гаслом сьогоднішнього всесвітнього дня здоров"я є: „Праця задля здоров''я - наша спільна справа”. На думку професора Поліщука – кожна людина повинна сама працювати над своїм здоров"ям.

І він переконаний, що одним із таких кроків є боротьба з курінням. Те, що в Україні збитки від тютюнопаління оцінюються в понад 12 мільярдів гривень, колишній міністр охорони здоров"я вважає дуже сумною статистикою.

Поліщук: "Ось повідомлення за березень 2006 року. Є журнал такий "NO SMOKING". В Шотландії вступає в силу заборона на куріння в пабах і ресторанах. І, за словами першого міністра Шотландії Джека Мак Коннела, заборона на куріння в громадських місцях стала найзначнішим кроком на шляху покращення здоров"я цілих поколінь людей!"

Ваннек: "Пане Поліщук, це в Шотландії. А в Україні - коли буде заборонене куріння в громадських місцях?"

Поліщук: "Від липня цього року поетапно".

Йдеться про рамкову конвенцію боротьби з тютюнопалінням, яку ухвалила нещодавно Верховна Рада.

Ваннек: Пане Поліщук, а що ще потрібно пересічним українцям для того, щоб бути здоровішими?

Поліщук: "Взагалі, людина повинна знати, що здоров"я можна зрівняти з таким великим супермаркетом, в який людина заходить, і в корзину кладе або всі негаразди, шкідливі звички, або всі звички, які ведуть до здорового способу життя. І приходить до каси життя. І розрахунок буде дорогий".

Такими є поради у Всесвітній день здоров"я від професора, завідувача кафедрою нейрохірургії Київської медичної академії післядипломної освіти Миколи Поліщука, міністра охорони здоров"я у 2005-му році.
XS
SM
MD
LG