Доступність посилання

ТОП новини

В Криму зростає рівень захворюванності серед раніше депортованих громадян.


Володимир Притула Сімферополь, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Система охорони здоров’я у Криму, як і загалом в інших регіонах України переживає не найкращі часи. Але на півострові є категорія громадян, яка від цього страждає найбільше. Це – репатріанти. Останнім часом в автономії зафіксоване значне зростання рівня захворюванності серед раніше депортованих громадян.

Мої колеги з-поміж кримських татар кажуть, що їхні співвітчизники завжди відрізнялися міцним і духовним, і фізичним здоров’ям. Проте останнім часом медики відзначають тенденцію до зміни цієї традиції. Головний лікар Республіканського центру захисту здоров’я депортованих громадян Фікрет Білялов каже, що рівень захворюванності серед репатріантів значно вищий, аніж у середньому по Криму. За його словами, раніше депортовані складають приблизно 13-14% населення автономії, а частка хворих репатрантів інколи вища удвічі. Фікрет Білялов: “Із загальної чисельності населення, депортовані складають серед хворих на серцево-судинні захворювання майже 30%. На хвороби органів дихання – понад 22%. І хоча показники стосовно ракових хвороб дещо нижчі серед репатріантів, але їхній рівено щорічно зростає”.

Сусанна, безробітна медсестра і пацієнтка цього медичного центру, каже, що стан здоров’я її родичів і сусідів дуже поганий: “Звичайно, стан здоров’я у всіх, я скажу, поганий. Адже медцина зараз платна. А кримські татари в основному безробітні, а все це позначається на рівні життя – соціальне ставновище кримських татар погане. Он кримські татари обіймають перше місце із захворюванності туберкульозом. Це така дуже велика тема... ”.

Фікрет Білялов каже, що причиною також небезпечної тенденції є необлаштованність репатріантів: “Звичайно, у них умови життя значно відрізняються від умов переважної більшості кримчан. Вони все-таки не облаштовані, відсутня вода, каналізація, дороги, освітлення і так далі.А це все – фактори, які впливають на стан здоров’я ”.
XS
SM
MD
LG