Доступність посилання

ТОП новини

В Латвії урядова криза. Уряд працюватиме в меншості.


Людмила Пилип Рига, 7 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Поки у Києві намагаються створити урядову коаліцію, в Латвії розпалася чергова, майже десята за 15 років незалежності. У п’ятницю з коаліції вийшла партія «Новий час», а з уряду п’ять її міністрів: міністр оборони, економіки, науки та освіти, юстиції, а також міністр у справах електронного управління. Відтепер Кабінет міністрів Латвії працюватиме в меншості і керівник уряду Айгарс Калвтіс очікує на підтримку опозиції в парламенті.

Причиною урядової кризи стали взаємні образи між двома партнерами у коаліційному уряді, партією „Новий час” та „Латвійською першою партією”. Тертя у цій коаліції існують уже давно, однак загострення сталося після того, як „Новий час” опублікував записи телефонних розмов колег-політиків, пов’язаних з підкупом голосів під час муніципальних виборів в Юрмалі. Зчинився скандал, що отримав назву «Юрмалґейт». А лідер партії-партнера у коаліції, який був міністром зв’язку, мусив піти у відставку.

Не вдалося уникнути скандалу і самим лідерам «Нового часу». Економічна поліція Латвії звинуватила міністра економіки у порушеннях при виділенні коштів з структурних фондів ЄС. У спробах дискредитації лідери «Нового часу» звинуватили партнерів, яких підозрювали у помсті. Таким чином, подальше співжиття коаліції не виглядало можливим. «Новий час» став вимагати від прем’єра Айгарса Калвітіса вибрати, з якою з двох партій він має намір продовжити роботу.

Прем’єр-міністр ультимативних вимог не виконав, але і розвалу коаліції не злякався:

А.Калвтіс: „Працездатна меншість може бути набагато кращою та ефективнішою, ніж уряд більшості, в якому окремі політики та політичні сили шукають лише сварки та гальмують роботу.”

В свою чергу представник партії „Новий час”, колишній міністр юстиції Солвіта Аболтиня зазначає, що вийшовши з коаліції партія думала, в першу чергу, про державні інтереси. Залишаючись в опозиції, „Новий час” готуватиметься до парламентських виборів, які відбудуться в Латвії в жовтні.

С.Аболтиня: „ Ми залишаємось в Саеймі, працюватимемо в опозиції і будемо готуватись до виборів. Ми будемо не деструктивною, а конструктивною опозицією.”

Місцеві політологи, хоча і звикли до постійних змін в уряді в результаті непорозумінь у коаліції, одностайні в думці, що урядова криза шкодить іміджу держави. На їхню думку, стабільність уряду важлива з огляду на підготовку до саміту НАТО, який проходитиме в Ризі у листопаді, а також для того, щоб ефективніше використати гроші, які надходять з бюджету Європейського Союзу на структурну допомогу країні.
XS
SM
MD
LG