Доступність посилання

ТОП новини

В Криму обговорюють коаліцію у парламенті автономії.


Володимир Притула Сімферополь, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – В Криму обговорюють можливий склад владної коаліції у парламенті автономії. Хоча підсумки виборів до Верховної Ради АРК ще не відомі, а вибори можуть бути визнані недійсними, але частина політиків уже активно ділить посади.

На майдані перед кримським парламентом лунають революційні пісні. Як і гордий “Варяг”, учасники акції протесту “За чесний перерахунок голосів!” – не здаються. Уже два тижні вони вимагають перерахування протоколів, оскільки вважають, що під час виборів до Верховної Ради Криму були серйозні фальсифікації.

Але, попри те, що тривають протести, а бюлетені досі не підраховані, в кулуарах кримського парламенту активно обговорюється інформація про початок таємних переговорів щодо майбутнього розподілу посад як у Верховній Раді автономії, так і в кримському уряді. Сьогодні Кримська агенція новин повідомила, що у Криму завершується формування виконавчої гілки влади автономії. З посиланням на джерело у Президії Партії регіонів, повідомляється, що там уже вирішили рекомендувати на посади кримського спікера і прем’єра відповідно екс-главу президентської адміністрації Дмитра Табачник та екс-спікера парламенту автономії Анатолій Гриценка. А головні місця в уряді Криму Партія регіонів (у неї може бути близько 45 мандатів зі 100) збирається розділити з партією "Союз", БЮТ, блоком Куницина і Компартією (у них – від 12 до 9 мандатів). Поза цими переговорами, згідно з цією інформацією лише Рух (10 мандатів) і Блок “Народна опозиція” (6 місць) .

Мені не вдалося зв’язатися з лідером кримських “регіоналів” Васильом Кисельовим через зайнятість останнього, але у кримському штабі партії повідомили, що жодного розподілу посад Президія Партії регіонів не розглядала, хоча попередні консультації на місцевому рівні ведуться.

Кримський журналіст Валентин Карайван каже, що переговори і консультації між політичними силами справді розпочалися, але за витоком цієї інформації стоїть, очевидно, лідер Партії “Союз” Лев Міримський: “Оскільки ця інформація оприлюднена на сайті КІА, близької до Лева Міримського, то можна припустити, що за цим стоїть сигнал “союзівців” про готовність до початку переговорів із “регіоналами”.

У партії “Союз” не підтверджують авторство цієї інформації, але сказали, що ведуть переговори з усіма політичними силами, які подолали 3-відсотковий бар’єр до кримського парламенту. Як і представники Меджлісу, які на вибори йшли під прапором і брендом Народного руху України. Каже 1-й номер рухівського списку Рефат Чубаров: “Народний рух України веде консультації з усіма політичними силами, але ми обговорюємо не посади, а принципи формування нової кримської влади”.

Але, якщо рухівці не вимагають перерахування голосів, то “союзівці”, пропонуючи “регіоналам” переговори, продовжують пікетувати парламент і виборчком автономії. Тим часом сім із 15 членів Виборчої Комісії АРК, в тому числі і висуванець “Союзу”, звернулися до Президента Віктора Ющенка із закликом втрутитися у ситуацію, що склалася із виборами депутатів Верховної Ради Криму. Автори звернення, серед яких – заступник голови і секретар кримського Виборчкому, вважають, що єдиний можливий вихід із ситуації, що склалася на півострові, – визнання виборів до Верховної Ради автономії недійсними.
XS
SM
MD
LG