Доступність посилання

ТОП новини

Про контроль на кордоні з Придністров’ям говорили в Одесі.


Петро Каландирець Одеса, 10 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Запровадження в дію нових митних правил на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону дозволило покращити належний контроль та посилити боротьбу з контрабандою. Таку думку 10 квітня, на прес-конференції в Одесі, у приміщенні місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні висловила посол США у Молдові Хедер Ходжес.

Пані посол наголосила, що Сполучені Штати Америки готові і далі сприяти активізації переговорного процесу з питань урегулювання придністровської кризи. США схвально ставляться до зусиль Європейського Союзу, спрямованих на покращення митної співпраці, посилення контролю на кордоні, і задоволені результатами діяльності місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні.

Пані Ходжес вважає, що влада Молдови зробила все можливе для покращення умов процесу реєстрації придністровських підприємств. „Проблеми з реєстрацією були викликані, найімовірніше, тим, що влада так званої Придністроввської республіки рекомендувала керівникам підприємств і установ категорично утриматися від молдовської реєстрації. Тим часом, більше ста найвідоміших підприємств на території самопроголошеної республіки процес реєстрації вже пройшли. Вони зрозуміли, що лише після цього отримають можливість реалізації законного експорту, серед іншого, й до країн Європейського Союзу”.

Посол США у Молдові Хедер Ходжес не виключила, що запровадження в дію нових митних правил на кордоні України з самопроголошеною ПМР „може вплинути на переговорний процес, присвячений урегулюванню кризи. Але це не призведе до повної зупинки переговорів. Сьогодні можемо говорити про можливість здійснення продуктивного контролю на придністровській ділянці українсько-молдовського кордону”.

За словами пані Ходжес, про визнання міжнародним співтовариством самопроголошеної Придністровської республіки мови бути не може. І це навіть за умови проведення у так званій ПМР референдуму на цю тему. „Остаточне рішення у цьому питанні має право ухвалювати лише державне керівництво республіки Молдови. Референдум у самопроголошеній ПМР - це абсурдне явище. Нині там неможливо провести вільний і незалежний референдум, так само як і вільні й незалежні вибори”.

Під час перебування в Одесі Посол США у Молдові Хедер Ходжес ознайомилася з роботою місії ЄС з надання прикордонної допомоги Молдові та Україні. Вона позитивно оцінила її роботу та пообіцяла, у разі потреби, сприяння.
XS
SM
MD
LG