Доступність посилання

ТОП новини

Київ навряд чи стане культурною столицею Європи 2010 року.


Наталія Вікуліна Брюссель, 11 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Шанси Києва стати однією з культурних столиць Європи 2010 року різко зменшились. Сьогодні спеціальна комісія рекомендувала обрати на цю роль місто в Туреччині - Стамбул. Остаточне рішення в листопаді мають ухвалити міністри культури країн Євросоюзу. Обрання культурною столицею Європи могло підняти престиж Києва та збільшити туристичний інтерес до нього.

Трьома культурними столицями Європи 2010 року мають бути німецький Ессен, угорський Пеш та турецький Стамбул, бо за традицією два міста мають бути з країн ЄС, і одне з-поза Європейського Союзу.

Судячи з усього, Києву, який також боровся за звання європейської культурної столиці 2010 року, доведеться визнати свою поразку. Річ у тім, що міністри культури країн ЄС ухвалюють остаточне рішення щодо європейської культурної столиці, спираючись на рекомендації журі, і маловірогідно, що вони змінять вибір на користь Києва.

Голова журі Джеремі Айзекс, нагадав, що у своїй презентації Київ розповів про історію міста, його красу, зв’язки з іншими великими містами в Європі, а також про заходи культурного і театрального життя, намічені на 2010 рік. Однак далося взнаки те, що українська столиця мала недостатньо часу на підготовку.

“Київ представив заявку не так давно – місто почало її готувати, може, десь півтора року тому. Про події 2010 року делегація могла сказати менше, ніж це могли зробити інші міста”, - заявив Айзекс.

За його словами, Стамбул готував свою заявку набагато довше, ніж Київ. Він похвалив презентацію, зроблену стамбульською делегацією, і нагадав, що заявка цього турецького міста була ініційована не урядом Туреччини і не владою Стамбула, а неурядовими організаціями.

Джеремі Айзекс заявив, що стамбульські представники були відкритими, далекоглядними і винахідливими, і тому журі порекомендувало вибрати Стамбул. Айзекс заперечує, що вибір на користь цього турецького міста був політичним рішенням.

“Жодне місто, яке бере участь у цьому змаганні, не програє через власні недоліки. Київ справив на нас враження міста, яке має багату культуру і багато ідей. Київ програв через дуже просту причину – тому що ми думаємо, що Стамбул мав кращі докази”, - заявив голова журі з вибору культурної столиці Європи 2010 року.
XS
SM
MD
LG