Доступність посилання

ТОП новини

Парламентська опозиція. Хто виконуватиме функцію контролера влади, на які права претендуватимуть опозиціонери у новій ВР і чи будуть вони закріплені у спеціальному законі, про необхідність ухвалення якого політикум говорить багато і довго.


Марина Пирожук

Аудіозапис програми:

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіо записі.)

Київ, 11 квітня 2006 року.

Марина Пирожук

Вітаю всіх, чиї приймачі налаштовані на хвилях радіо “Свобода”!

11 квітня. В ефірі “Вечірня Свобода”. В студії Марина Пирожук.

Парламентська опозиція. Хто виконуватиме функцію контролера влади, на які права претендуватимуть опозиціонери у новій ВР і чи будуть вони закріплені у спеціальному законі, про необхідність ухвалення якого політикум говорить багато і довго?

Про це все ми говоритимемо сьогодні у “Вечірній Свободі” із народними депутатами України: комуністом Олександром Голубом та Володимиром Сівковичем, який представляє Партію регіонів. Вітаю наших гостей і дякую за участь у програмі!

Шановні гості, якою буде парламентська опозиція?

Олександр Голуб

Як на мене, для того, щоб визначити, якою буде опозиція, перш за все слід було визначитися, а хто буде владою, яка саме буде влада. Адже ми бачимо, що поки у нас йде так званий переговорний процес щодо створення так званої або “помаранчевої”, або узгодженої коаліції, і лідери цих політичних партій не можуть дійти згоди.

Але яким би чином не складалася ця коаліція, в яких би форматах вона не склалася, на мій глибокий погляд, стати реальною опозицією, єдиною опозицією на сьогоднішній день може КПУ. Не лише тому, що вона не набрала необхідної кількості голосів для того, щоб формувати певну групу, скажімо, фракції, щоб вони стали на певну позицію, а тому, що саме вона лишилася єдиною політичною партією, яка сьогодні пропонує суспільству альтернативну програму, альтернативний шлях розвитку. Причому, що в принципі є зрозумілим: цей шлях стосується і економічної, і соціальної програми.

На жаль, на цих виборах не відбулося дискусії щодо програм тих чи інших політичних сил. На сьогодні важко говорити, якій програмі і якому шляху розвитку виборці віддали перевагу. Але я думаю, що з огляду на те, які сили прийшли до парламенту, то на мій погляд, це сили, незалежно від того, яку назву має та чи інша партія або блок партій, крім КПУ, вони представляють інтереси досить потужного фінансово-промислового капіталу. Причому капіталу регіонального.

Я думаю, що інтереси цього капіталу будуть вступати і в певні протиріччя. Але ж коли буде йти мова про інтереси цього капіталу, то, звичайно, рішення будуть ухвалюватися на його користь, а не на користь багатьох виборців.

Марина Пирожук

Ви сказали, що КПУ може бути чи не єдиною опозиційною політичною силою. Таке ж припущення сьогодні зробив і Адам Мартинюк після зустрічі з Президентом В.Ющенком. Це означає, що, скажімо, та ж Партія регіонів має шанси стати владною?

Олександр Голуб

Ми почали обговорювати вже не стільки опозицію, як можливу коаліцію... Я думаю, що так званий помаранчевий табір, вони зроблять певний крок у бік своїх виборців, тобто, буде зроблене таке намагання зробити або сформувати так звану помаранчеву коаліцію.

Марина Пирожук

Це не питання коаліції, бо представники Партії регіонів так само неодноразово заявляли, що вони себе більше бачать у ролі опозиції.

Олександр Голуб

Вони безліч разів можуть казати, що вони себе бачать у ролі опозиції, але з огляду на те, які люди прийшли, які сили пройшли, - це керівники досить потужних підприємств, потужних фінансових структур, і навряд чи вони зможуть працювати в опозиції.

Я думаю, Партія регіонів і її лідери будуть робити все, щоб усе ж таки Партія регіонів у тому чи іншому вигляді увійшла до складу правлячої коаліції.

Я думаю, що ця коаліція з “НУ” і Партією регіонів – це найбільш вірогідний варіант розвитку політикуму в нинішньому парламенті і найбільш стійкий варіант більшості нинішнього парламенту.

Марина Пирожук

Пане Сівкович, а якою Ви бачите роль опозиції, крім, звісно, контролера влади?

Володимир Сівкович

Треба змусити наше суспільство і владу зробити саме поняття “опозиція” законним, змусити, щоб був ухвалений закон про опозицію.

Опозиція – це не просто критикани або ж крикуни. Опозиція повинна привчити суспільство, що вона пропонує суспільству відмінні програми від програми влади.

Марина Пирожук

Панове, Президент обіцяє з повагою ставитися до опозиції і навіть співпрацювати з нею. Але все ж таки у вас різні бачення розвитку країни, особливо у зовнішній політиці. Президент і “НУ” за євроатлантичну інтеграцію. Ви бачите Україну в ЕЄП. Яка тут може бути співпраця?

Олександр Голуб

Я думаю, що співпраця має бути на здоровому глузді і на інтересах наших виборців. Принаймні, їх більшості.

Я впевнений, що якщо ті гасла, з якими виступають будь-які політичні сили, незалежно чи до лівого, чи до право табору, чи до центру вони мають певне відношення, якщо вони дійсно чесні перед виборцями, якщо вони дійсно мають собі за мету не проходження до парламенту, не заволодіння певними кріслами, а виконання тих завдань, які вони на себе беруть, то я думаю, що вони можуть дійти згоди навіть і з цих питань.

Щодо євроатлантичної інтеграції або інтеграції в ЄЕП - перш за все виходити слід, як на мене, з інтересів держави, з інтересів нашої власної економіки і з інтересів більшості людей.

Я впевнений у тому, що крок у напрямку до ЄЕП, перш за все не стільки в політичному, а в економічному сенсі, на сьогодні потрібен нашій державі...

Марина Пирожук

Ви тут готові об’єднатися абсолютно з усіма парламентськими фракціями і голосувати консолідовано?

Олександр Голуб

Безумовно. Я думаю, що і вони з нами будуть об’єднуватися.

Якщо ми на сьогодні будемо говорити про застосування дійсно демократичних процедур, тобто виборів, демократичних процедур про вироблення тієї чи іншої політики або рішення уряду, скажімо, Президента, то чому, скажімо, не співпрацювати із європейськими структурами, в тому числі щодо захисту прав і свобод людини? Ми бачимо, що на сьогодні європейські інститути дійсно є в певній частині більш дієвими структурами, ніж українські, які себе називають демократичними.

Марина Пирожук

Пане Сівкович, які кроки влади буде підтримувати ваша політична сила, а які категорично блокувати?

Володимир Сівкович

Якщо ми так будемо ставити питання, то у нас держава ніколи не буде розвиватися.

Марина Пирожук

Є якісь принципові речі, з якими ви можете не погодитися і просто відмовитися категорично підтримувати, ухвалювати в парламенті чи таких речей немає?

Володимир Сівкович

Ми сьогодні на етапі переговорів. На цьому етапі є кілька пропозицій. Одна з них – це те, що ми розуміємо прекрасно, що сьогодні зробити більшість без Президента, без політичної сили, яка стоїть перед Президентом або за нею стоїть Президент, тобто без “НУ”, неможливо.

Тобто, у нас є одна аксіома: у більшості завжди буде присутня, у всякому разі, на першому етапі - “НУ”.

Далі виходить така картинка. Якщо Партія регіонів об’єднується з “НУ” в коаліцію, то тоді потрібно пропонувати або мораторій на різкі ідеологічні відмінності, наприклад, НАТО, ЄЕП, російська мова, УПА і так далі, блокувати для того, щоб врятувати країну від економічної кризи, яка фактично сьогодні почала розвиватися. Я думаю, що наприкінці осені вона набуде свого найбільшого масштабу. Ми це всі знаємо і бачимо.

Марина Пирожук

Тобто, Ви більше налаштовані на співпрацю. Пане Сівкович, а до чого Ви більше схиляєтесь: іти в коаліцію чи все ж таки в опозицію, оскільки перемови тривають?

Володимир Сівкович

Це моє суб’єктивне бачення, що в опозиції сьогодні бути набагато краще.

Не краще – вигідніше політично. Дати можливість помаранчевій коаліції, яка буде створена, фактично повністю зробити розчарування тепер уже не тільки в “Нашій Україні”, яке відбулося – під час цих виборів ми побачили.

Марина Пирожук

Тобто, вигідніше іти в коаліцію?

Володимир Сівкович

Да нєт, я вам говорю: вигідніше іти в опозицію - для того, щоб відбулось розчарування в помаранчевій коаліції. Воно буде все одно наприкінці цього року.

Але для суспільства, якщо ми зробимо вигідним для політики, для партії, але ми зробимо невигідним це для держави, для виборців, для кожного громадянина України, а це буде, то тоді святкувати ми будемо на руїнах. Це буде просто Піррова перемога якась. Тому це допускати не можна. Тому Партія регіонів настоює, що заради економічної стабільності і розвитку держави ми згодні іти в коаліцію.

Марина Пирожук

Пане Сівкович і пане Голуб, Закон про опозицію, який уже, до речі, згадував пан Сівкович і про який уже говорять довго і чомусь безрезультатно.

Сьогодні про це знову говорив і Президент Ющенко. Чому він досі не ухвалений у ВР?

Справа в тому, що мова може на сьогоднішній день іти про той закон, який вже парламенту пропонувався ще за часів Кучми.

Якщо реально подивитися на цей законопроект, то якщо він формально вводив якісь демократичні норми або які нібито передбачали діяльність опозиції, фактично він заганяв опозицію у певне таке гетто, з якого вона абсолютно не мала жодного впливу на ті процеси, які відбуваються, ані в парламенті, ані в державі.

І фактично цей законопроект щодо цієї опозиції – це була профанація.

Марина Пирожук

А чи потрібен взагалі цей закон?

Пан Литвин якось висловився, що недоцільно ухвалювати окремо такий закон і порівняв його із законом про створення гуртка хорового співу.

Це недооцінка ролі опозиції?

Олександр Голуб

Можливо. Справа в тому, що світовий досвід – він досить такий різний.

Є країни, у яких є такий закон, де досить чітко обумовлені, скажімо, права опозиції, які повинні мати опозиція.

А є такі, де це склалося традиційно і немає необхідності приймати.

Марина Пирожук

В Україні є така необхідність?

Олександр Голуб

Я думаю є, тому що у нас немає цивілізованої практики напрацювання опозиції.

Завжди опозицію знищували, давили, не давали їй працювати.

Марина Пирожук

Пане Сівкович, чи погоджуєтесь Ви з думкою Вашого колеги?

Чи потрібен закон про опозицію і чи буде він зрештою ухвалений?

Володимир Сівкович

Ситуація така, що вибору сьогодні немає ні у влади, ні у опозиції. Закон треба ухвалювати, іначе демократичність виборів собаці під хвіст, як називається.

Якщо у нас були демократичні вибори і 30 з лишком відсотків ( одна третина людей ) проголосувала за Партію регіонів, а вона піде в опозицію і не буде мати ніяких ричагів.

Владу буде фактично зневажати 30% виборців. То що ж це тоді за демократія у нас в країні?

І самій владі потрібно, тому ж Президенту Ющенку кров з носа потрібно буде робити цей закон про опозицію.

Друге питання: який він буде?

Марина Пирожук

Той самий Литвин взагалі пропонував виписати це в законі про політичні партії, в регламенті парламенту і обмежитися цим.

Чи цього недостатньо?

Олександр Голуб

Як на мене, цього не достатньо. Чому? Тому що не всі політичні партії, ми побачили, мали змогу пройти до парламенту.

Можливо, будуть створюватися інші партії, які певний час будуть поза парламентом. Адже якимось чином ми повинні будемо враховувати і позицію цих політичних партій.

Що стосується регламенту діяльності Верховної Ради. Адже діяльність опозиції, вона не лише торкається парламенту.

Володимир Сівкович

Пане Олександре, давайте не забувати, що опозиція в парламенті – це лише вершинка айсберга, а ми говоримо про... Подивіться, що сьогодні відбувається в державі.

Центр – це БЮТ. І 60%, які набрала сьогодні БЮТ у центрі, вони прийдуть до влади і візьмуть ради.

І якщо вони все будуть завалювати, то що повинна робити опозиція? Її що, БЮТ повинна знищувати?

На заході так же само буде з “Нашою Україною”. Розумієте, це піраміда, для якої потрібен закон.

Олександр Голуб

Певна річ, так якраз я не іду в протиріччя. Я розвиваю. Опозиція не може лише бути у стінах парламенту.

Тому що на сьогоднішній день ми приймаємо закони, і я сподіваюся, що ми реалізуємо до кінця політичну реформу щодо місцевого самоврядування.

Місцеве самоврядування отримає дуже великі права, повинно отримати великі права. І мій колега абсолютно правий.

Тут я абсолютно з ним не сперечаюсь. Тому що на сьогоднішній день опозиція виходить за межі парламенту. Це не лише парламент.

Марина Пирожук

Якими правами треба наділити опозицію?

Володимир Сівкович

А вона наділена і змінами до конституційної реформи, які зараз відбулися ( ви ж враховуйте це), і пропорційною системою виборів.

Тому що, якщо взяти до уваги ці дві зміни законодавчі, то тоді закон про опозицію просто вкрай не потрібний.

Олександр Голуб

Знову ж таки хотів би підправити свого колегу по парламенту.

Справа в тому, дійсно, пропорційна система, за яку ми боролися, вона викристалізовує цю систему, тобто: хто є у владі, хто в опозиції, хто несе відповідальність на певному етапі розвитку держави за стан речей.

Але з огляду на практику, я вважаю, негативну практику діяльності як влади, так і опозиції протягом розвитку України, я думаю, що опозиція має право на доступ до засобів масової інформації, на вільний доступ, на висвітлення своєї діяльності.

Це повинно бути записано десь. Це повинно бути якимось чином регламентовано. Вона повинна мати доступ до певної інформації діяльності уряду.

Скажімо, як використовуються державні кошти, щоб вона в інтересах виборців, всіх виборців, не лише своїх, здійснювала контроль за органами влади. Отже все це повинно бути прописано.

Марина Пирожук

А в чому головне завдання опозиції?

Олександр Голуб

Як я бачу на сьогоднішній день: поки політична сила перебуває в опозиції, вона повинна напрацювати власну законодавчу базу і власну програму. Іншого, альтернативного шляху розвитку, якщо вона є опозицією до цієї влади.

По-друге, саме контроль за використанням державних коштів, контроль за виконанням владою своїх обіцянок, які були дані виборцям.

Ну і фактично утвердження в державі демократичних процедур щодо ухвалення рішень, щодо визначення курсу держави, вироблення внутрішньої і зовнішньої політики.

Володимир Сівкович

Під час пропорційної системи є всього дві гілки політики і в парламенті, і скрізь: це ті, хто сьогодні при владі, і ті, хто хочуть бути при владі.

Задача опозиції готуватися до влади – це перше.

Задача опозиції – це вивчати ті помилки, які сьогодні робить влада, щоб другий раз не наступати на граблі.

Задача опозиції – демонструвати свої економічні, законодавчі, кадрові напрацювання, які б дали можливість людям потім їх вибрати у владу або забрати цю владу.

Марина Пирожук

Олександр Голуб, Володимир Сівкович були гостями “Вечірньої свободи”, яку підготувала і провела Марина Пирожук.

Я дякую гостям і слухачам. Далі “Свобода сьогодні”. Залишайтеся з нами!

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG