Доступність посилання

ТОП новини

“Звуки життя”: Космос як передчуття.


Київ, 12 квітня 2006 року. "Хочу бути космонавтом" - напевно це одна з найпопулярніших відповідей, яку діти дають на питання - "чим будете займатись у дорослому житті?". І це зрозуміло, бо космонавтика була дуже популярною і за радянських часів і навіть нині, незважаючи на те що в Україні є лише один космонавт. У чому ж секрет такої популярності дуже важкої і небезпечної професії? Чи мріють дорослі українці про космос? Про це у Всесвітній День авіації і космонавтики поговоримо у Звуках життя - "космос як передчуття". З вами Віола Бурда.

Леоніду Каденюку, хлопцю із села поблизу Чернівців, було десять, коли Гагарін довів - на землю можна подивитися з космосу. З того часу Леонід Каденюк вивчив усі літальні ракети, як вони працюють, вивчив астрономію, геологію, став льотчиком-винищувачем. Мрія полетіти у космос здійснилася тільки через тридцять шість років. Леонід Каденюк став першим космонавтом незалежної України. Та ракета, на якій летів Каденюк разом з американськими космонавтами - через сім років після польоту українця вибухнула із сімома астронавтами на борту. Чи було страшно летіти у космос - ділиться Леонід Каденюк....

Аудіозапис програми. Перший випуск:

Українських космонавтів можна перерахувати по пальцях, власне і двох вистачить, першим буву Павло Попович, урОдженець Київщини, він літав через рік після Гагаріна, а другим - Леонід Каденюк. Вже майже дев*ять років минуло з його польоту на американському кораблі "Колумбія". Однак не кількістю космонавтів вимірюється космічний статус держави - впевнені у конструкторському бюро "Південне". Саме там, у Дніпропетровську, розробляють і будують сучасні ракети. Про останню розробку розповідає завідуючий центром інформаційних звязків бюро Анатолій Кармонов .

Аудіозапис програми. Другий випуск:

Журналіст Валентин Щербачов - вивчав у школі астрономію. Космічна тема переслідує його здавна - частину, в якій служив Валентин перепрофілювали у полк освоєння космічного простору. Пізніше Валентин, як журналіст, потрапив в команду з сімнадцяти людей - їх готували у космонавти. Валентин більше десятка разів бував у невагомості - не залишаючи землю. Інструктори піднімали у повітря літак ІЛ- 76 і на висоті за десять кілометрів вимикали двигуни. Саме тоді всі хто був на борту опинялися у невагомості....

Аудіозапис програми. Третій випуск:

З давніх-давен потрапити на небо мріяли найвідчайдушніші і найромантичніші люди. Сьогодні дізнатись його секрети може навіть ледащо - для цього треба лишень завітати до Київського планетарію і зайти до його сферичної зали. Що власне і зробила кореспондентка Радіо Свобода Наталка Коваленко.

Аудіозапис програми. Четвертий випуск:
XS
SM
MD
LG