Доступність посилання

ТОП новини

Чи має шанси скарга Блоку Наталії Вітренко?


Тетяна Ярмощук Київ, 13 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) – Допоки Вищий адміністративний суд розглядатиме позов блоку Наталії Вітренко на результати виборів, газети “Голос України” та “Урядовий кур''єр” їх не друкуватимуть. Результати ж голосування набувають чинності лише після цього.

Безперспективною називає скаргу блоку Наталії Вітренко голова Комітету виборців України Ігор Попов. Разом з тим пан Попов зазначає, що в даному випадку Центральна виборча комісія таки порушила законодавство:

“Довірена особа від блоку Вітренко, Володимир Романович не можливості потримати в руках протокол. Оскільки він сам обіцяв, що якщо він отримає цей протокол, то вій його з’їсть, або порве. Саме тому вони мали право оскаржувати процедуру роботи ЦВК. І, відповідно, Вищий адміністративний суд ухвалив рішенні відповідно до букви закону призупинити публікацію. Але максимум до чого це може привести – ЦВК дещо змінить процедуру”.

Представники ж політичних сил, які наряду з Наталією Вітренко вимагали перерахунку голосів сподіваються на позитивну ухвалу суду. Член “Пори” Євген Золотарьов:

“Сам факт перерахунку голосів мав би позитивне значення для розвитку демократії в Україні. Він би продемонстрував, що в Україні можливі не лише демократичні, чесні та прозорі вибори, що нова влада й продемонструвала. Але й перерахунок, якщо в когось є хоч найменші сумніви, що саме підрахунок голосів був чи то сфальсифікований, чи то проведений з порушеннями”.

Нашоукраїнець Юрій Ключковський не вірить у перспективність ції справи:

“Вони скандалять. Вони для того створені щоб скандалити. Це їхня суспільна роль. Я не бачу найменших підстав для скасування результатів виборів і не бачу жодних технологічних можливостей достовірно провести повторний підрахунок голосів”.

Щоб оскаржити результати виборів українське законодавство виділяє п’ять днів. І ще п’ять днів суд має для їхнього розгляду.
XS
SM
MD
LG