Доступність посилання

ТОП новини

Омельченко проти Черновецького. Конфлікт триває.


Тетяна Ярмощук Київ, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Сесії новообраної Київради, яка мала відбутися сьогодні не буде. Таке рішення ухвалив Шевченківський суд Києва. Тим часом Апеляційний суд визнав вибори мера Києва дійсними. Колегія суддів палати з цивільних справ залишила без задоволення апеляційну скаргу представників кандидата на посаду Київського міського голови Олександра Омельченка.

Підстава на якій Олександр Омельченко просив визнати вибори недійсними – підкуп виборців кандидатом у мери Леонідом Черновецьким, який за підсумками міської територіальної виборчої комісії Києва отримав найбільшу кількість голосів.

Отож, Апеляційний суд не знайшов підстав для задоволення скарги представників пана Омельченка. А перед цим Шевченківський суд Києва заборонив проводити першу сесію новообраної Київради, яка була запланована на сьогодні.

Голова Комітету виборців України Ігор Попов зазначає, що не було серйозних порушень під час виборів київського мера. Оскаржуючи ж результати цих виборів, Олександр Омельченко намагається протягнути час, аби завершити свої справи:

“Якби були якісь серйозні порушення і серйозні підстави, то вони б давно уже фігурували і роботі територіальної виборчої комісії і в судах. Від дня виборів минуло вже майже три тижні, але ніякі нові факти не могли з’явитися за цей час у такого серйозного політика з такими серйозними службами”.

Політолог Олесь Доній, зазначає, що дії Олександра Омельченка були передбачені:

“Відомий вплив Олександра Омельченка на київські суди. У той же час київській владі не вигідно, щоб вибори у Києві були визнані недійсними. Це може вдарити по міжнародному авторитету. Тому, очевидно, що центральна влада підтримає будь-яку легітимну владу. В даному випадку підстав для невизнання Черновецького немає”.

Як же цю ситуацію оцінюють самі депутати міської ради. Олександр Черніков:

“Це чудова ситуація коли конфлікт між людьми, між учасниками передвиборчих перегонів, між урядом та міською громадою, як ми мали з управлінням фінансів, вирішуються не по дзвінках, не під тиском політичних сил, а в суді. Це чудово. Я радий, що нарешті у нас конфліктні ситуації вирішуються у суді”.

Коли ж відбудеться сесія новообраної Київради наразі невідомо.
XS
SM
MD
LG