Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США Кондоліза Райс знову закликала Раду Безпеки ООН застосувати жорсткі заходи до Ірану у зв”зку з його ядерними розробками


Райс заявила, що Тегеран нехтує вимогами світового співтовариства і продовжує роботи зі збагачення урану

Райс заявила, що Тегеран нехтує вимогами світового співтовариства і продовжує роботи зі збагачення урану. З її слів, Рада Безпеки ООН має змусити Тегеран виконувати свої міжнародні зобов”язання. Зокрема, вона сказала :

"Ми розглянемо усі можливі заходи, якими володіє Рада Безпеки ООН.

Один із таких заходів – це можливість ухвалення резолюції на грунті сьомої статті Статуту ООН, яка дає право на будь-які дії, у тому числі і військові, якщо якась держава становить загрозу для міжнародної безпеки.

Я переконана, що ми застосуємо такі заходи, які переконають Іран у тому, що у нього немає іншого виходу як підпорядкуватись вимогам міжнародного співтовариства".

Іранські власті у черговий раз заявили, що мають право на ядерні дослідження і будуть продовжувати збагачувати уран.

Глава МАГАТЕ Мохамед Ель-Барадеї наразі не може підтвердити, що Іран збагатив уран до рівня використання ядерного палива. Виступаючи вчора у Тегерані, Ель-Барадеї сказав, що інспектори Міжнародної агенції з атомної енергії взяли зразки ядерних матеріалів на іранських об’єктах і незабаром повідомлять про свої висновки.

Мохамед аль-Барадеї:“Сьогодні проблема збагаченого урану – скільки б емоцій вона не викликала – не є найбільш істотною. У нас досить часу, щоб досягти домовленостей, за якими Ірану гарантують забезпечення ядерною енергією, а в міжнародної спільноти водночас зникне занепокоєння”, - зазначив глава МАГАТЕ.

Мохамед Ель-Барадеї обговорив ядерну проблематику на засіданні з керівником іранського атомного агентства та главою Ради національної безпеки Ірану.

Влада Ірану пообіцяла за два тижні відповісти на вимоги МАГАТЕ щодо припинення ядерних розробок.
XS
SM
MD
LG