Доступність посилання

ТОП новини

Нові повороти в українсько-російських газових стосунках: куди вони приведуть?


Кирило Булкін Київ, 17 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - У російсько-українських газових стосунках цілком можливі нові повороти. Про це свідчить низка повідомлень, які останніми днями з’явилися в ЗМІ. Якими будуть ці повороти й куди вони приведуть? Про це говорили гості п’ятничної “Вечірньої свободи” – директор департаменту економіки та цінової політику НАК “Нафтогаз України” Ярослав Диковицький та незалежний експерт громадської ради з енергетичної політики Олена Вітер.

Заступник голови “Газпрому” Олександр Медведєв заявив, що ціна в 95 доларів за тисячу кубометрів для України не є ринковою і буде переглянута з 1-го липня. У Держдумі Росії готують парламентський запит генеральному прокурору щодо перевірки договору між “Газпромом” та компанією “Росукренерго”. Сама ж “Росукренерго” з 10-го квітня нібито зменшила поставки газу до України на 50 відсотків – останню інформацію, щоправда, “Нафтогаз України” спростував. Та навіть сама поява такої, нехай непідтвердженої інформації (вона з’явилася у російському виданні “Время новостей”), може свідчити про нове наростання напруги в українсько-російських газових стосунках. Незалежний експерт громадської ради з енергетичної політики Олена Вітер вважає, що це – прояв тиску на Україну та українську суспільну думку за допомогою російських засобів масової інформації.

“Спроби дезінформувати українську громадськість силами російських засобів масової інформації були неодноразово, і цілком можливо, що і ця інформація є також спробою пограти на українських нервах і зіграти в якусь партію”.

Коментуючи слова заступника голови “Газпрому” Олександра Медведєва про те, що оптимальним рішенням українсько-російських газових проблем було б створення консорціуму, Олена Вітер зазначила: російська енергетична стратегія полягає в спробі контролювати ринки інших країн. Але наразі для України бодай часткова втрата контролю над власною газотранспортною системою неприпустима, вважає експертка.

“На моє переконання, газотранспортна система може розглядатися як об’єкт переговорів лише після того, як енергетична система України буде більш прозорою і буде грати вже за європейськими мірками і за європейськими правилами”.

У свою чергу, директор департаменту економіки та цінової політики НАК “Нафтогаз України” Ярослав Диковицький запевнив: позиція України щодо власної газотранспортної системи залишається незмінною.

“Безумовно, газотранспортна система не може бути предметом ніяких торгів, що стосується ціни газу. Безумовно, вона повинна залишатися, – і це позиція НАК “Нафтогаз України”, – повинна залишатися в державній власності”.

Також пан Диковицький вважає, що немає підстав для підвищення російською стороною ціни на газ з 1-го липня, адже в угоді ціна зафіксована на 5 років.
XS
SM
MD
LG