Доступність посилання

ТОП новини

Туристи із Німеччини відвідують Чорнобиль.


Єва Поштар Варшава, 14 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Місце найбільшої у світі техногенної катастрофи лякає, заворожує і притягує. Двічі на тиждень польська фірма возить до Чорнобиля екскурсантів з Німеччини. Поїздка не з дешевих, але і враження незабутні - погляд власними очима на руїни ЧАЕС, на саркофаг над реактором, на мертві міста і села на тлі буйної поліської природи, якій уже не заважає присутність людини. Чому німці хочуть бачити Чорнобиль?

Олена Міку - менеджер, яка займається підготовкою екскурсій до Чорнобиля. Вона говорить, що хоча фірма і у Польщі, охочих поїхати до Чорнобиля серед поляків небагато. Тут ще пам''ятають паніку, яка вибухнула двадцять років тому після катастрофи і все ще бояться радіації. Німецькі туристи подібних застережень не мають. Ïм набридло вже нидіти на пляжах теплих океанських островів, і вони прагнуть безпосереднього контакту із величчю неприборканого атому. А тому вирушають маршрутом Берлін - Лодзь - Київ- Чорнобиль. Проводять вони в Україні лише два дні: один у Києві, оглядаючи історичні пам’ятки, а другий у Чорнобильській зоні. А платять за це близько тисячі євро.

Про програму перебування у зоні розповідає Радіо «Свобода» організаторка Олена Міку:

"Вони там дивляться чотири об''єкти: зону відчуження, рудий ліс, саркофаг. Там є спеціальна надзірна площа. В Чорнобиль приїздять автобусом, на місцях їм замінюють транспорт, вони переодягаються. Проїздять по цій закритій зоні. Їм там усе показують. До того ж там у них обід".

Менеджерка лодзького туристичного бюро " Вілейка" – українка, родом із Києва. Її батько кожного дня їздить працювати до чорнобильської зони. Пані Олена із розповідей батька знає про суворі заходи безпеки в Чорнобилі.

- Чи немає загрози для здоров''я туристів?

"Фірма гарантує, що використовує лише екологічні продукти. Немає жодної загрози для здоров''я. В Чорнобилі підготовлені спеціальні місця для туристів. Вони ходять строго тим маршрутом. Нікуди більше вони самі не ходять. Обов''язково присутній гід, який супроводжує більші групи, по 10 - 15 осіб. Вони ідуть визначеною дорогою - ні кроку вліво, ні кроку вправо".

Чорнобиль – трагедія, яку досі переживає український народ. Чи не є блюзнірством, що на місце, де загинули люди, де назавжди зруйновані їхні долі, інші люди їдуть дивитися як на якийсь парк розваг? Олена Міку вважає, що ні, бо більшою неповагою до цих людей було б забуття.

"Це потрібно показувати світові. Про Чорнобиль треба розказати, показати його. Не будемо приховувати, що в ЧАЕС проводився експеримент, якій приніс потім саме такі результати".
XS
SM
MD
LG