Доступність посилання

ТОП новини

Дві більшості та інші дива Київради: які наслідки матиме протистояння різних сил у столичній владі та чим воно закінчиться?


Кирило Булкін Київ, 18 квітня 2006 (RadioSvoboda.Ua) - Ситуація, що склалася в Київраді, виглядає дивною не лише з погляду математики. Адже як сили, що підтримують мера, так і ті, що перебувають до нього в опозиції, заявили про те, що саме вони складають депутатську більшість. Чим може закінчитися протистояння та які наслідки матиме воно для Києва? Про це говорили гості п’ятничної “Вечірньої свободи” – депутати Київради Дмитро Андрієвський (блок “Наша Україна”) та Володимир Бондаренко (блок ПОРА-ПРП).

Київрада фактично ще не почала роботи, але вже здригається від запеклого протистояння двох груп депутатів. Притому кожна сторона стверджує, що має більшість. Одна з цих груп підтримує мера Леоніда Черновецького і складається з фракцій власне його блоку, “Нашої України”, блоку Литвина, Соцпартії та “Регіонів України”. Друга сформувала опозиційну до мера коаліцію “Справедливий Київ” у складі блоків Юлії Тимошенко, ПОРИ-ПРП та Громадського Активу Києва. Деякі оглядачі столичних видань вже висловили думку, що за таким протистоянням стоїть лише прагнення добитися найбільш вигідного для своєї політичної сили розподілу посад, а не якісь ідейні переконання. Чи дійсно це так? Депутат Київради від “Нашої України” Дмитро Андрієвський пояснює позицію своєї фракції, яка підтримала Леоніда Черновецького, бажанням якнайшвидше розпочати плідну роботу.

“Для “Нашої України” зрозумілим є положення звернення міського голови Леоніда Черновецького, який закликав усі без винятку політичні сили, що перемогли на виборах до Київради, сісти за стіл переговорів і розпочати конструктивний діалог задля розвитку і процвітання Києва. “Наша Україна” до цього діалогу готова. На мій погляд, якоїсь ідеології, яка стоїть за формуванням так званих коаліцій, немає”.

Не говорить про ідейні розбіжності з представниками протилежного табору і депутат Київради від блоку ПОРА-ПРП Володимир Бондаренко. Він наголошує: ті, хто об’єднався в блок “Справедливий Київ”, основні претензії мають до легітимності проведення першої сесії Київради.

“Про якусь там опозиційність мова сьогодні не йде. Мова йде про порядок оприлюднення і легітимізації результатів виборів. На наш погляд, були допущені серйозні юридичні прорахунки під час проведення так званої першої сесії”.

Серед основних юридичних помилок при проведенні першої сесії Київради пан Бондаренко називає те, що не було дотримано десятиденного терміну, визначеного законом для оскарження результатів виборів. Також він відзначає, що не отримав, як і багато його колег, запрошення на перше засідання Київради. Утім, Володимир Бондаренко погоджується, що затягування протистояння може негативно позначитися на роботі всіх служб Києва.

“Сьогодні треба вже, очевидно, до чогось приходити і Київраді знаходити спільну мову, тому що можна ще трошки поговорити по це, можна посперечатись, але врешті решт це може призвести до наслідків непередбачуваних для міста”.

Тож, принаймні виходячи з заяв, бажання конструктивно працювати на благо Києва і киян – те, що об’єднує представників двох таборів, на які поділилися Київрада. Проте важко сказати, яким чином вдасться налагодити цю працю, коли одна зі сторін проголосила вимогу перевиборів мера, а інша з цим категорично не згодна.
XS
SM
MD
LG